Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Är det okej att bredda handen?


Publicerat: 2007-01-31
Hej!

Jag vet att den ideala handställningen naturligtvis är att händerna ska hållas ganska tätt ihop. Jag upplever dock att det många gånger får bättre effekt på hästar som gärna vill köra upp huvudet och/eller biter sig fast, hästar innan de är riktigt mellan hand och skänkel, hästar som spjärnar bak, hästar som skjuter ut bogarna och så vidare att rida med lite bredare handställning. Detta för att kunna röra på bettet mer i sidled.

När hästen sedan är mer ihop eller man har mer kontroll på bogarna, hästen har mjuknat i munnen, blivit mer lösgjord och stadig kan man flytta händerna till den mer ideala handställningen. Men ibland kan det hända att man inte kan vara kvar där mer än några steg i taget eller att man större delar av passet rider med bredare handställning.

Jag får ofta kritik av instruktörer för att jag rider med bredare handställning, men upplever att idealet och verkligheten inte alltid går att sammanföra. Är jag helt fel ute? Vore intressant att få veta hur ni resonerar!

Bo Jenås svar:

Hej!

Man kan absolut använda en bredare handställning temporärt och när behov finns, till exempel på en häst som har svårt att söka sig framåt-nedåt. Men man måste då ha klart för sig hur man ska agera när hästen ger efter, det vill säga direkt återgå till normal handställning. Samma sak gäller när du påbörjar en rörelse där handen behöver vara buren för att inte låsa hästens motorik, då ska händerna vara på plats igen.

Om det är så att du fått kritik av instruktörer för handställningen kan det bero på att du sitter för länge och för ofta med bred hand. Försök själv att fokusera på att känna exakt när hästen ger efter - återgå då med handen i korrekt position.
Ett ledande tygeltag, vilket oftast är det vi är ute efter när vi breddar handen, är bara verksamt på vägen ut från hästhalsen. Det mister sin verkan om handen blir kvar där ute. Då är det i så fall bättre att återgå med handen och upprepa tygeltaget.

En anledning till att du bör vara sparsam med att rida med breda händer är att du får svårt att själv sitta med en rak framsida och därmed svårt att använda magmusklerna. Man sitter lätt lite framåtlutad och blir därmed mindre effektiv i sitsen och svagare i mellandelen. Med bred hand är det lättare att armbågarna åker ut och att händerna läggs omkull. Var därför extra noga med att titta upp, ha armbågarna intill kroppen och tummen som händernas högsta punkt då du breddar handställningen. Vem vet, det kanske automatiskt hjälper dig att få ihop händerna!

Har du jättesvårt att hålla ihop händerna kan du göra en liten övning där du rider med ett kort spö liggandes över båda pekfingrarna. Håll lätt över spöet med tummarna som klaff så att det inte ramlar ner, men greppet får inte bli spänt eller krampaktigt. Rid sedan så i alla gångarter, på böjt och rakt spår och lägg gärna in någon skänkelvikning. Det är jättebra ryttarträning och många hästar slår sig dessutom till ro och kommer i fin form när ryttarens hand är stilla. Ryttaren får hjälp med att hålla handen omvriden och på rätt plats.

En annan övning man som ryttare kan göra för att handen inte ska ramla omkull, är att tänka sig att man bär en bricka uppe på tummarna. På brickan står glas med något gott i som ryttaren ska dricka efter ridpasset. Nu gäller det att visualisera att brickan ska hållas plan, den får inte tippa så att glasen ramlar!

Slutligen vill jag poängtera att man aldrig kan få en häst eftergiven enbart med hjälp av en låg hand. Om man försöker hålla ner/fast hästen på tygeln blir ryggen och bakbenen inaktiva. En häst ger efter på ryttarens eftergift och inte när man tar i tygeln. Måste du hålla kvar i tygeln hela tiden, utan att kunna ge efter, så betyder det att hästen går med en falsk eftergift.

Lycka till med ridningen!

Vänliga hälsningar,
Bo Jenå


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar