Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Är svanskappa skadligt för en stor häst?

En auktoriserad sadelinprovare har förespråkat användande av svanskappa till min häst, som har en sadel som åker fram på bogarna. Är det skadligt för en storhäst att ridas med svanskappa? Blir ryggen spänd?
 
Min häst är lite rund om magen och sadeln åker gärna fram. När jag tömkör använder jag svanskappa utan att hästen reagerar på den. De spanska och portugisiska hästarna rids ju alltid med svanskappa.
 
Vill inte ha en häst med ryggproblem på grund av svanskappa, men skulle gärna utnyttja den om den kan hjälpa till att hålla sadeln på plats.


Bo Jenås svar:

Hej!
 
Jag har själv sett många exempel på hästar med lite dåligt sadelläge som blivit hjälpta av en svanskappa, tills de har hunnit utveckla rätt muskler runt manken så att sadeln ligger bättre. Sitter svanskappan rätt blir det inga spänningar i ryggen, så det behöver du inte vara orolig för.
 
Snarare tror jag att fler skulle vara hjälpta av att använda svanskappa på hästar där sadeln åker fram. Hellre att sadeln ligger rätt tack vare svanskappan än att den trycks framåt och hämmar hästens bogrörelser.
 
Med vänlig hälsning
Bo JenåOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar