Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Blir eftergiften "äkta" på ett pelham-bett?

Hej, jag har en fråga om bett och hur de påverkar hästen. Jag har ridit hästen på vanligt 2-delat tränsbett och han är relativt svårriden, dvs svår att komma till eftergift och lösgjordhet och kan kännas väldigt stel emellan åt. Han gapar mycket och tuggar på bettet. Han har blivit undersökt av tandläkare som har rekommenderat pelambett då hästen visade vara öm på tandköttet. Han rids med mjuk hand så det är inte så att han har blivit sliten i munnen och därav öm i munnen. När jag nu red med pelambettet blev han som en helt annan häst att rida. Mjuk och följsam, flyttar sidvärts smidigt och balanserat. Vad jag förstår är pelam ett skarpt bett som har hävstångseffekt. Nu undrar jag hur pelambettet påverkar hästen. Blir det riktig eftergift så att det inte bara blir att hästen knäpper av i nacken? När jag red med pelam jobbade han riktigt med ryggen och bra bakbensaktivtet och stelheten var som bortblåst. Finns det några nackdelar/fördelar med pelambett vs tränsbett? Jag inser att det inte finns ett rakt enkelt svar, men generella kommentarer och råd mottages tacksamt :-) Tack på förhand.

Bo Jenås svar:

Hej
Det framgår inte om det är ett bett av metall eller syntet som du använder, hästarna kan reagera lite olika på dessa.
Pelhambettet verkar lite annorlunda än ett vanligt tränsbett, det har en hävstångseffekt och hos ovana ryttare kan det skapa en falsk eftergift där hästens rygg och bakben inte arbetar. Ett bett i syntet kan vara bättre ur den synvinkeln.

En nackdel kan vara att man inte får tävla dressyr på ett pelhambett utan man får då återgå till ett vanligt bett. Oavsett vilket bett som används så är det viktigast att rygg och bakben arbetar korrekt. Ta gärna hjälp av någon som är mer kunnig och som kan hjälpa dig att se från marken hur hästen arbetar.

Lycka till!
Bo Jenå


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar