Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Blir skräckslagen under prisutdelningar

Hej!
 
Jag har ett halvblod som tävlar dressyr i lätta klasser. Men hon är totalt skräckslagen då hon ska gå ärevarv vid prisutdelningar. Hon sticker iväg och bockar, livrädd. Det är inte roligt för vare sig mig, min häst eller de andra ekipagen. Finns det något tips på hur jag ska göra?
 
Tack på förhand!


Bo Jenås svar:

Hej!
 
Det här är ett problem som ibland hänger med upp i klasserna. Har man en häst med ett livligt temperament får man helt enkelt träna på prisutdelningsmomentet hemma tills den vänjer sig.
 
Börja lugnt, kanske med att det står ett bord i paddocken, att hästen får stå still och någon går fram till den och så vidare. Efter hand kan du lägga till fler och fler moment - fladdrande rosetter, hög musik ur högtalare, paraplyer, hundar som skäller och så vidare. Allt hästen kan uppfatta som skrämmande under en prisutdelning bör ni ha tränat på hemma.
 
Applåder kan man träna på genom att köpa cd-skivor med livespelningar eller liknande där applåder ingår. Börja med att bara ha bandet på i ridhuset när du rider. Så småningom kan du lägga till applåder, både inspelade och kompisar som klappar, under prisutdelningsträningen.

Det viktigaste är att hästen inte känner sig osäker, träningen går ut på att den ska bli trygg i prisutdelningssituationen. Öva gärna med en snäll och lugn hästkompis bredvid.

Jag tycker att du ska skippa prisutdelningarna på tävling med din häst tills ni har hunnit träna och den är trygg på hemmaplan. Är du på någon tävling där du känner arrangören kan du sedan fråga dem om de kan försöka spela lite lägre musik och ta det lite lugnare första gången du rider en prisutdelning "live".

Kanske borde även ryttare på elitnivå, med nervösa hästar, träna prisutdelning lite oftare? Hur som helst - lycka till med träningen och tävlandet!

Vänliga hälsningar,
Bo JenåOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar