Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Byter man galopp för ytter- eller innerskänkeln?


Publicerat: 2007-07-19

Hej,

Jag har ett enormt problem! Jag har en häst som jag ska försöka lära byten i språnget. Jag själv är helt novis på att rida byten och behöver hjälp.

Jag har under det senaste året ridit för två olika tränare. När vi började lära hästen och mig att byta fick jag lära mig att de hjälper som får hästen att byta galopp är den nya "blivande" innerskänkeln. Detta har fungerat bra. Men nu när jag bytt tränare säger denna person att jag ska byta galopp för blivande ytterskänkeln. Vilket både jag och hästen har svårt att få till.

Vad gör jag och vilket av de två sätten är korrekt? Kan jag fortsätta att byta för inner skänkel, då detta fungerar, eller ska jag lära om hästen och mig? Hjälp!


Bo Jenås svar:

Hej!

Det som allmänt vedertaget är den korrekta byteshjälpen är att man byter för den gamla innerskänkeln, det vill säga den blivande ytterskänkeln. Fördelen med detta är att man kan ligga kvar med skänklarna i samma läge när man ger byteshjälpen och därmed motverka att hästen börjar svaja (vilket är risken om man flyttar fram den nya innerskänkeln).

Sitt kvar åt den gamla galoppsidan inför bytet, se till att komma väl ner på det gamla inre sittbenet, håll hästen rak och ta en halvhalt på den gamla innertygeln. Innan du ger skänkelhjälpen måste du ha tagit hand om den gamla innerbogen (blivande ytterbogen) så att den ligger intill hästen och inte skjuter ut. Sätt tillbaka hästen, det är viktigt att den har sin tyngd på det gamla inre bakbenet när du byter. Den får inte ha en massa vikt på det blivande inre frambenet, då får den svårt att byta bra och rent.

När du ger skänkelhjälpen (med den gamla innerskänkeln) ger du samtidigt eftergift på den gamla yttertygeln (blivande innertygeln). Detta för att hästen ska kunna höja sin skuldra, få gest och göra ett stort och fint byte. Om du håller i den nya innertygel kommer hästen att byta motvilligt, detta är ett vanligt nybörjarfel. Behövs det kan du förstärka skänkelhjälpen med en touch av spöet, strax bakom skänkeln (på gamla innersidan).

Du får självklart själv avgöra om du vill lära om dig och hästen eller inte, men jag rekommenderar nog ändå att du försöker. Be att få provrida någon häst som byter korrekt och har befästa byten, så att du får känna hur det ska vara.
Blir det för svårt att lära om och du tävlar och får bra poäng när du byter på "ert" sätt kan du fortsätta med detta på denna häst, men försök i så fall att lära om dig själv inför nästa häst du ska utbilda. När den dagen kommer kan det vara klokt att lämna iväg hästen till någon som utbildar den när det gäller byten och som sedan kan hjälpa dig att lära om.

Lycka till!

Vänliga hälsningar
Bo Jenå
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar