Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Dressyrhäst som bara fungerar på pelhamstång


Publicerat: 2007-10-27

Hej,

Jag har en häst som går kanonbra på ett pelhambett med rak stång. Stoppar jag in ett kandar funkar ingenting! Detta begränsar mig då jag verkligen vill ut och tävla. Hon går inget vidare på ett vanligt två- eller tredelat bett, så jag måste upp i klasserna då hon även har kapacitet för det. Vad gör jag?


Bo Jenås svar:

Hej!

Jag tycker att du ska försöka hitta ett annat vardagsbett än pelham, eftersom du ändå inte får tävla på pelhamstång. Försök att hitta ett tvådelat eller tredelat bett som hästen trivs med och jobba sedan med att få den lösgjord på det bettet.

Ofta är det inte betslingen som är det största problemet. Kanske behöver hästen släppa loss bättre i ryggen eller bli aktivare i sina bakben? När man får ordning på de pusselbitarna släpper ofta problemen i munnen.
Är inte hästen eftergiven och släpper igenom rörelserna genom ryggen så kan den inte ge efter framtill på ett korrekt sätt. Då spelar det ingen roll vad man stoppar i munnen på den.

Arbeta din häst lösgörande och låt gärna någon duktig person tömköra den på det tränsbett ni provat ut. Ett bra sätt att hitta känslan i ridningen på är att först låta den erfarne personen tömköra hästen, därefter sitter du upp och rider den sista kvarten för att känna skillnaden när hästen är riktigt loss.

Det är även jättebra om du kan be din tränare att sitta upp och rida hästen på tränsbett, för att känna hur den känns. Då blir det lättare för honom eller henne att hjälpa dig att komma till rätta med problemen.

Lycka till!

Vänliga hälsningar,
Bo Jenå

 
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar