Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Dressyrhäst som bara fungerar på pelhamstång

Hej,

Jag har en häst som går kanonbra på ett pelhambett med rak stång. Stoppar jag in ett kandar funkar ingenting! Detta begränsar mig då jag verkligen vill ut och tävla. Hon går inget vidare på ett vanligt två- eller tredelat bett, så jag måste upp i klasserna då hon även har kapacitet för det. Vad gör jag?


Bo Jenås svar:

Hej!

Jag tycker att du ska försöka hitta ett annat vardagsbett än pelham, eftersom du ändå inte får tävla på pelhamstång. Försök att hitta ett tvådelat eller tredelat bett som hästen trivs med och jobba sedan med att få den lösgjord på det bettet.

Ofta är det inte betslingen som är det största problemet. Kanske behöver hästen släppa loss bättre i ryggen eller bli aktivare i sina bakben? När man får ordning på de pusselbitarna släpper ofta problemen i munnen.
Är inte hästen eftergiven och släpper igenom rörelserna genom ryggen så kan den inte ge efter framtill på ett korrekt sätt. Då spelar det ingen roll vad man stoppar i munnen på den.

Arbeta din häst lösgörande och låt gärna någon duktig person tömköra den på det tränsbett ni provat ut. Ett bra sätt att hitta känslan i ridningen på är att först låta den erfarne personen tömköra hästen, därefter sitter du upp och rider den sista kvarten för att känna skillnaden när hästen är riktigt loss.

Det är även jättebra om du kan be din tränare att sitta upp och rida hästen på tränsbett, för att känna hur den känns. Då blir det lättare för honom eller henne att hjälpa dig att komma till rätta med problemen.

Lycka till!

Vänliga hälsningar,
Bo Jenå

 OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar