Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Dressyrhäst som bara fungerar på pelhamstång

Hej,

Jag har en häst som går kanonbra på ett pelhambett med rak stång. Stoppar jag in ett kandar funkar ingenting! Detta begränsar mig då jag verkligen vill ut och tävla. Hon går inget vidare på ett vanligt två- eller tredelat bett, så jag måste upp i klasserna då hon även har kapacitet för det. Vad gör jag?


Bo Jenås svar:

Hej!

Jag tycker att du ska försöka hitta ett annat vardagsbett än pelham, eftersom du ändå inte får tävla på pelhamstång. Försök att hitta ett tvådelat eller tredelat bett som hästen trivs med och jobba sedan med att få den lösgjord på det bettet.

Ofta är det inte betslingen som är det största problemet. Kanske behöver hästen släppa loss bättre i ryggen eller bli aktivare i sina bakben? När man får ordning på de pusselbitarna släpper ofta problemen i munnen.
Är inte hästen eftergiven och släpper igenom rörelserna genom ryggen så kan den inte ge efter framtill på ett korrekt sätt. Då spelar det ingen roll vad man stoppar i munnen på den.

Arbeta din häst lösgörande och låt gärna någon duktig person tömköra den på det tränsbett ni provat ut. Ett bra sätt att hitta känslan i ridningen på är att först låta den erfarne personen tömköra hästen, därefter sitter du upp och rider den sista kvarten för att känna skillnaden när hästen är riktigt loss.

Det är även jättebra om du kan be din tränare att sitta upp och rida hästen på tränsbett, för att känna hur den känns. Då blir det lättare för honom eller henne att hjälpa dig att komma till rätta med problemen.

Lycka till!

Vänliga hälsningar,
Bo Jenå

 OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar