Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Dressyrhäst som blir stark och het i galopp

Hej!
 
Jag köpte nyligen en tioårig dressyrvalack som är utbildad till och med S:t Georges, han har startat medelsvår. Har själv bara ridit honom ett par gånger ännu, men mitt problem är att jag märkt att han blir så stark och het. Det känns som att han vill springa snabbare och snabbare. Framför allt i galoppen märker jag detta, då försöker jag ta tillbaka honom, vilket leder till att han kastar upp huvudet. Då kommer jag inte ner i sadeln och därmed kan jag inte bromsa.
 
Under veterinärbesiktningen konstaterades att han hade en tand som var mycket för lång och jag har en tandläkare som ska komma ut nu i veckan för att slipa ner den. Tror du att det kan vara problemet med tanden som gör att han kastar upp huvudet? För när han inte gör det så har jag inga problem att bromsa honom, då kommer jag ju ner i sadeln. Men när jag inte gör det blir det en ond cirkel som gör att han springer snabbare och snabbare och jag försöker ta mer i tygeln för att få kontroll.
Han är för övrigt mycket känslig och väljer hellre att galoppera alternativt trava på stället än att bryta av till en långsammare gångart.


Bo Jenås svar:

Hej!
 
Jag tror att tanden kan ha stor betydelse, därför gör du klokt i att vänta med att kräva så mycket innan den är åtgärdad och hästen hunnit bli tillfreds i munnen.
Om problemet kvarstår tycker jag att du ska rida mycket övergångar mellan trav och galopp, vilket är stärkande. Ibland är det så att hästen försvarar sig genom att springa fortare och fortare, om den inte är så stark i kroppen. Blir hästen het, exempelvis på en diagonal, kan du lägga en volt istället för att ta hårt i munnen.
 
På sådana här hästar kan det dessutom vara bra att rida lite annorlunda vägar, så att hästen inte kan lista ut i förväg vart du vill att den ska gå, utan verkligen måste vänta på signalerna. Du kan till exempel rida en halv diagonal, men sedan svänga av mot spåret åt "fel" håll. Var noga med att alla vägar blir mjuka och att hästen fortfarande är i balans.
Övergångar, övergångar, övergångar brukar annars vara medicinen. Rider man på för länge i samma gångart brukar det ofta bara blir sämre på en sådan här häst.
Om den blir för het, lägg in skrittpauser. Det brukar dessutom vara vettigt att inte lägga det mest ansträngande jobbet i slutet av passet. Då är hästen trött och kan bli stressad. Vissa hästar tar som sagt till flykt när de inte orkar.
 
Du kan gärna rida ut och exempelvis träna galopp i uppförsbacke. Det ger hästen bra grundkondition och backen verkar bromsande i sig. Hästen måste som sagt vara tillräckligt stark för att orka bibehålla en lugn och balanserad galopp.
Se även till att hästen verkligen har ett bett den trivs med. Det kan hända att du kan behöva rida på ett gummibett eller liknande ett tag efter tandslipningen, för att den inte ska känna något obehag.
 
Lycka till med din häst!

Vänliga hälsningar,
Bo Jenå OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar