Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Dressyrhästen "snigelskrittar" och blir seg - vad ska jag göra?

Hej!
 
Jag har ett problem med min tioåriga dressyrhäst. Hon har lätt för att bli väldigt loj, och mest trampa luft. Hon har ett väldigt fint steg och man får passa henne så att hon inte bli för mycket uppåt och tappar framåtbjudningen. I traven och galoppen får vi rida ganska mycket framåt. Mitt stora problem är dock skritten. Hon segar i skritten, går helst både långsamt och med kort steg. Lägger jag till skänkeln ignorerar hon mig oftast (likaså om jag petar med spöet) och om hon väl reagerar så taktar hon bara till och återgår sedan till sin "snigelskritt".
 
Vid sin treårsvisning fick hon betyg 9 på skritten, och det har inte varit något problem tidigare. Hon är lite lättskrämd av sig och svarar då alltid med att krypa ihop och bli långsam, men även om jag nu känner att hon INTE är skrajsen så sniglar hon ändå i skritten. Hur skall jag komma till rätta med detta problem?


Bo Jenås svar:

Hej!
 
Mitt råd är att arbeta omväxlande, även i skritt. Arbeta gärna i terrängen så att hästen tycker att det är kul att skritta, rid på nya platser så att du får naturlig bjudning - då slipper du att mana på hela tiden. Trava en liten bit, skritta igen, galoppera lite. Tänk inte "nu ska jag skritta så nu måste det bara vara skritt". Välj dina platser för skritt - kanske på väg hemåt så att du lirkar med hästen till bjudning i skritten? Kanske får du även vara lite tydlig med hjälperna och trava fram hästen rejält i lättridning emellanåt.
 
Grundläggande är att hästen måste ha respekt för de framåtbjudande hjälperna. Du får vara tydlig och göra avkall på formen, hästen kan få ha friare hals, kräv inte form och eftergift när hästen inte bjuder. Hästen måste bjuda framåt bakifrån. Beröm den när den går fram, och beröm när du får reaktion.
 
Med vänliga hälsningar,
Bo Jenå


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar