Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Dressyrponny som bara springer

Hej!

Min ponny springer jättemycket i dressyren. Han kan gå i fin form, men många gånger springer han bara. Det spelar ingen roll vad jag gör. Jag vill ju inte dra honom för mycket i munnen men jag kan ju inte heller bara låta honom springa i sitt tempo.
Det enda som jag vet funkar är om man "tröttar ut honom" innan. Men det känns inte som ett bra alternativ. Snälla, jag behöver råd! Vill kunna utvecklas i dressyren med min ponny. Han kan ju vara pigg utan att springa. Vissa dagar går det bättre, men...
 
Mvh
"Jag och min pigga ponny"


Bo Jenås svar:

Hej!
 
Jag tycker att du ska vara tydlig och tala om för honom, med hjälp av halvhalter och övergångar, vilket tempo du vill att han ska gå i. Lägg gärna övergångarna på "nya" ställen på ridbanan där du inte brukar göra dem, så att du bryter mönstret. Det är viktigt att inte alltid göra exakt samma som man brukar, utan att du försöker behålla hästens uppmärksamhet hos dig. Att lägga in bommar och kavaletti, som bromsar lite utan att du behöver ta med handen, brukar också vara bra.
 
Om du känner att hästen springer; sakta av till skritt, lägg en volt tillbaka, eller gör något annat som bryter springandet. Men sitt inte med "handbromsen i" och förhåll hela tiden. Problemet handlar om att du behöver få kontroll över din häst, visa att du har befälet, men utan att bli arg eller hård mot den.
Börja redan på marken och kontrollera att den förstår vad du menar. När du leder kan du till exempel stanna, rygga och så vidare, och kolla av att ponnyn lyder små signaler.
 
Att trötta ut hästen är oftast ingen bra strategi, om den är trött är risken större att den skadar sig. Däremot kan det vara så att din ponny får för mycket energi genom maten och att den därför blir onödigt pigg. Prova gärna att ge den en lite mer "basic" foderstat, med mer grovfoder och mindre eller inget kraftfoder. Kanske blir den då lite lugnare?
 
Sedan är det viktigt att hästen får stimulans i sitt övriga liv vid sidan av ridningen, att den får gå ut tillräckligt i hage och då helst med en kompis. Det handlar som sagt om att bryta mönstret.
 
Lycka till!
Vänliga hälsningar,
Bo JenåOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar