Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Dressyrponny som inte respekterar tygeltagen


Publicerat: 2010-04-26

Hej!
 
Jag har en ponny som jag tävlar och tränar på LA:1-nivå. Mitt största problem med henne är att hon inte har någon respekt för handen över huvud taget. Jag får ofta ta tag ordentligt i ytterhanden för att hon ska reagera.
 
Jag rider ofta tempoväxlingar och gör övergångar för att hon ska börja lyssna bättre. Men tycker trots det inte att hon blir särskilt lydigare för handen. Har du några tips eller ridövningar som skulle kunna hjälpa mig att komma till punkt med detta problem?
 
MVH
Linette


Bo Jenås svar:

Hej Linette!
 
Det låter som att du kommer att behöva "börja om" lite grann med din häst, så att den lär sig att ett litet tygeltag betyder stopp. Det är inget ponnyn förstår av sig självt och det kan hända att din häst har fått lära sig fel från början - och tror att det bara är kraftiga tygeltag den ska stanna för.
 
En sak du kan göra inledningsvis är att se över vilken typ av bett du rider med. Det kan vara så att det är för tjockt eller för brett för att hästen ska trivas med det. Ibland är det bättre att byta till ett aningen smalare och därmed skarpare bett för att bryta trenden, så att dina tygeltag blir tydliga gentemot hästen.
 
Det värsta du kan göra är att segdra hästen i munnen hela tiden. Om den inte förstår vad exempelvis en halvhalt betyder kan det vara bättre att först göra en ganska bestämd halvhalt, som hästen lyssnar på, snarare än att göra små försök till halvhalter som inte går igenom - kanske för att hästen inte förstår vad du vill.
 
Att ett litet tygeltag betyder stopp är något du får gå tillbaka i utbildningen och lära hästen successivt, det krävs massor av tålamod och det hjälper absolut inte att bli arg. Ta halvhalter ofta, och var noga med att de går igenom, istället för att själv bli seg och dra.
 
Allra bäst är om du kan ta hjälp av en rutinerad ryttare eller tömkörare som kan sitta upp på eller köra din ponny. När det gäller problem med kontakten i munnen är det jätteviktigt att ridningen sker med känsla och tajming. Tygeltagen ska vara mjuka men ändå effektiva och gå igenom. Dessutom är det ju inte bara handen som förhåller utan hand, säte och skänklar tillsammans. En duktig ryttare skulle kunna hjälpa din häst att verkligen förstå vad signalerna betyder.
 
Om ponnyn tömkörs är det ju rösten och handen som förhåller. Utnyttja gärna att den blir lyhörd för rösten när du rider sedan, då kan du förtydliga förhållningarna med din rösthjälp.
 
Lycka till!
 
Med vänlig hälsning
Bo Jenå
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar