Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hur ska rätt sits kännas?

Hur ska rätt sits kännas? Alla pratar om att sitta tungt i sadeln, men när jag försöker känns det som att jag bara "säckar ihop". Min kompis som kan det där vet inte hur hon ska förklara. Hon säger att hon driver med sätet... Finns det någon bra bok man kan läsa? Övningar?

Bo Jenås svar:

Jag tycker att du ska köpa Kyra Kyrklunds bok, "Dressyr med Kyra". Där går hon igenom sitsen och hon har många bra liknelser, hon förklarar på ett bra sätt. Även "Ride with your mind" av Mary Wanless är en väldigt bra bok.

Kortfattat kan jag säga att mellandelen ska vara centrum, alltså sittbenen och höfterna. Där måste du känna att du är stadig. När mellandelen är på rätt plats kan du använda skänkeln och överlivet på ett annat sätt. Är inte sittbenen och höfterna stadiga blir du vek i mellandelen. Koncentrera dig på att få kraft och styrka i mellandelen - men det betyder inte att spänna sig eller rida med tryck i sittbeben, bara att de är stadiga och kan användas när du vill. Om du lägger för mycket fokus i armar och ben kan du inte sitta emot i övergångar eller trycka på när det behövs.

Hoppas att du fått någon hjälp!
Bo Jenå
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar
Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar