Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hur lär jag unghästen att fatta galopp - utan att den rusar?

Hej!
 
Jag undrar hur man lär en unghäst att fatta galopp utan att den springer in i galoppen?
 
Tack för svar,
Rebecka


Bo Jenås svar:

Hej Rebecka!
 
Sådan inlärning gör man oftast bäst med lite inramning av ett staket eller av en vägg. Gör fattningen när du rider mot ett hörn på fyrkantsspåret. Rusar hästen kan du då ta hjälp av väggen/staketet med att stanna upp. Det handlar om att hästen ska lära sig att det är ryttarens hjälper den ska lyssna på, därför är det viktigt att du har lärt den att förstå halvhalterna redan från början - alltså i de långsammare gångarterna.
 
Tänk på att det inte är mer än en signal som behövs när du fattar. Ibland rusar unghästarna för att ryttarna tar i för mycket och lutar sig framåt en massa. Du ska inte ge en större signal än precis det som behövs för att hästen ska förstå. Hästen ska vänta på signalen och sätta sig in i galopp. Då måste vi på ryggen vänta in galoppen, inte jaga.
 
Gör gärna ett avbrott ganska snart efter fattningen om din häst har tendens att rusa. Då lär den sig snabbt att galopp inte nödvändigtvis handlar om att det blir långa sträckor.
Det går även med fördel att träna på det här sättet under longering, med hästen inspänd. Använd samma röstkommandon vid longering som uppsuttet.
 
När du tränar galopp med unghästen gäller det att inte hålla den för mycket i munnen, det kan till och med ge motsatt effekt. Jobba istället med upprepade halvhalter. Glöm inte heller att förberedelserna innan är otroligt viktiga för att det ska bli en bra fattning, att hästen är uppmärksam och travar balanserat.
 
Lycka till!
 
Vänliga hälsnignar,
Bo Jenå OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar