Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hjälp - stigbygeln åker in i hålfoten!

Hej,

Jag har sedan några år tillbaka problem med att mina stigbyglar åker in i hålfoten. Jag blir väldigt irriterad på mig själv över detta eftersom jag inte rider på nybörjarnivå för övrigt - och borde kunna ha stigbygeln på plats.
Min tränare säger till mig att jag hela tiden måste fokusera på var jag har stigbygeln. För mig kan det kännas som om problemet blir värre när jag fokuserar för mycket på det. Dessutom tror jag att problemet börjar någon annanstans. Problemet uppstår framför allt i trav, och då både vid lättridning och vid nedsittning. Ofta börjar det i vänster varv med vänsterskänkeln, men "sprider sig" sedan till båda fötterna. Har du något uppslag om vad grundorsaken kan vara och hur jag kan öva bort detta?


Bo Jenås svar:

Jag tror du ska pröva det klassiska - att rida utan stigbyglar. Gör det då och då, så kan du vänja dig vid att skänkeln kommer längre ner.
När du rider med stigbyglar ska inte stiglädren vara för långa; om de är det kan det vara svårt att få foten att ligga stadigt. Kanske hjälper det att korta lädren ett tag, det är lättare att få stadigt tramp i stigbyglarna med lite kortare läder.
Det kan också hjälpa att vinkla tårna utåt litegrann. Om tårna är invridna har du ett svårt läge. I dressyr vill man egentligen ha tårna mer rakt fram, men för att få till känslan kan du ett tag vrida ut tårna för att hjälpa dig.
En lite tyngre stigbygel ligger stadigare, det kan du prova.

Din tränare har rätt, det tror jag, du ska koncentrera dig på stigbygeln och försöka sänka hälen så fort stigbygeln hamnar fel. Men du ska inte bara koncentrera dig på stigbygeln, du måste kunna slappna av ända uppifrån huvudet och axlarna och ner. Slappna av i knän och vader så att du kan få ner hälen. Ofta klämmer man med överskänkeln och underskänkeln, du måste lära dig att komma ner med långa skänklar så att du kan sänka hälen.

Lycka till!
Bo Jenå
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar
Frustrerad och ledsen i ridningen på grund av stress
Nina Bengtsson svarar
Varierad träning bäst för häst med "svaga" bakknän
Nina Bengtsson svarar
Vad gäller kring återköpsklausul efter åtta år?
Eva Johansson svarar
Häst som drar inåt i volten
Nina Bengtsson svarar
Häst som svettas dygnet runt
Eva Andersson Sharon svarar
Travhoppning bra för taggad häst
Victoria Almgren svarar
Häst som slår ihop framtänderna vid ridning
Eva Andersson Sharon svarar
Utmana galoppen ett måste inför utomhussäsongen
Victoria Almgren svarar
Ponny stegrade vid köpet – nu vill köparen reklamera
Eva Johansson svarar