Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hjälp - stigbygeln åker in i hålfoten!


Publicerat: 2010-07-21
Hej,

Jag har sedan några år tillbaka problem med att mina stigbyglar åker in i hålfoten. Jag blir väldigt irriterad på mig själv över detta eftersom jag inte rider på nybörjarnivå för övrigt - och borde kunna ha stigbygeln på plats.
Min tränare säger till mig att jag hela tiden måste fokusera på var jag har stigbygeln. För mig kan det kännas som om problemet blir värre när jag fokuserar för mycket på det. Dessutom tror jag att problemet börjar någon annanstans. Problemet uppstår framför allt i trav, och då både vid lättridning och vid nedsittning. Ofta börjar det i vänster varv med vänsterskänkeln, men "sprider sig" sedan till båda fötterna. Har du något uppslag om vad grundorsaken kan vara och hur jag kan öva bort detta?


Bo Jenås svar:

Jag tror du ska pröva det klassiska - att rida utan stigbyglar. Gör det då och då, så kan du vänja dig vid att skänkeln kommer längre ner.
När du rider med stigbyglar ska inte stiglädren vara för långa; om de är det kan det vara svårt att få foten att ligga stadigt. Kanske hjälper det att korta lädren ett tag, det är lättare att få stadigt tramp i stigbyglarna med lite kortare läder.
Det kan också hjälpa att vinkla tårna utåt litegrann. Om tårna är invridna har du ett svårt läge. I dressyr vill man egentligen ha tårna mer rakt fram, men för att få till känslan kan du ett tag vrida ut tårna för att hjälpa dig.
En lite tyngre stigbygel ligger stadigare, det kan du prova.

Din tränare har rätt, det tror jag, du ska koncentrera dig på stigbygeln och försöka sänka hälen så fort stigbygeln hamnar fel. Men du ska inte bara koncentrera dig på stigbygeln, du måste kunna slappna av ända uppifrån huvudet och axlarna och ner. Slappna av i knän och vader så att du kan få ner hälen. Ofta klämmer man med överskänkeln och underskänkeln, du måste lära dig att komma ner med långa skänklar så att du kan sänka hälen.

Lycka till!
Bo Jenå

OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar