Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hur får jag mitt unga sto att sluta gnissla tänder?


Publicerat: 2010-10-15

Hej!
 
Jag har ett fyraårigt halvblodssto som jag hoppas kunna tävla dressyr med så småningom. Det är en trevlig men väldigt energisk häst. Hon fungerar väl i de flesta situationer och är i all hantering en lugn och stabil häst. Även ridningen fungerar i huvudsak bra och utbildningsmässigt har hon väl kommit ungefär så långt som man kan förvänta sig av en fyraåring.
Tidigare har jag ridit henne i ett ganska friskt tempo framåt, för att hitta bjudning och för att hon annars kan bli litet stökig, men jag upplevde att hon blev väl forcerad. Så jag har på senare tid försökt backa av lite i tempo, hitta mer lugn och söka bättre takt och balans.
 
Mitt problem är nu att hon har börjat gnissla tänder något väldigt. Det började för någon vecka sedan. Hon har tidigare aldrig gnisslat, men däremot kan hon vara litet orolig i munnen när hon är spänd eller i början av ridpasset, och biter gärna på bettet och så vidare. Tänderna ska vara ok, hon har nyligen varit hos hästtandläkare och har även veterinärbesiktats. Jag har provat olika bett, nosgrimmor och växlat mellan mina sadlar, men inget hjälper. Hon är i regel tyst i början av ridpasset, men efter en stund börjar hon och sedan blir det allt värre. jag har försökt lätta på kraven och ta det lugnt, med vila och skritturer, men det ger ingen märkbar effekt. Det har ingen större betydelse om jag rider i ridhus/på bana och arbetar henne eller rider helt kravlöst i skogen. Hon kan börja gnissla under en skrittur på lång tygel (med och utan sällskap), men är ändå något bättre då än när jag rider mer aktivt.
 
Är detta normalt beteende? Vad göra? Tacksam för tips.
 
Mvh
Christina


Bo Jenås svar:

Hej Christina!
 
Min erfarenhet är att de hästar som gnisslar tänder från och till ibland gör det om de ställs inför något som är svårt, eller som de inte riktigt har styrka för. Det kan handla om att hästen är under uppbyggnad och lätt får mjölksyra, eller att den ombeds ta i lite extra och blir frustrerad för att den inte riktigt orkar fysiskt. Ofta är detta tillfälligt och försvinner när hästen har byggt upp sin fysik så att den klarar de nya kraven.
 
En sak du kan prova är att tömköra hästen. En fördel med tömkörning är dels att hästen får jobba utan att ryggen belastas, dels att du bättre kan se vad som händer - till exempel om hästen gapar och i vilket stadium av träningen som gnisslandet börjar. Kan du inte tömköra själv råder jag dig att ta hjälp av någon som kan.
 
Om din häst inte slutar att gnissla tycker jag att du ska se till att få en "second opinion" från experter på respektive område. Någon som är riktigt duktig på tänder, någon som kan titta så att sadeln ligger rätt och så vidare. Jag tycker även att du kan prova ett bett som har något som håller hästen lite sysselsatt i munnen, kanske ett nytt material eller en kula den kan snurra på.
 
Om en häst har gnisslat regelbundet under en längre tid kan det vara ett invant beteende som den har lagt sig till med. Ljudet av gnisslandet frigör något hos hästen, lite som vid en beteendestörning. Men i ditt fall säger du att det bara har hållit på i en vecka, så troligtvis är det något tillfälligt som går över när hästen stärker sin kropp.
En tröst kan vara att det ofta är de ambitiösa hästarna som gör så här, de som VILL göra det man begär men kanske inte riktigt orkar. Mer flegmatiska hästar visar inte lika ofta sådant beteende.
 
Med vänlig hälsning
Bo Jenå
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar