Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Unghäst som passar och taktar – hur får jag ren trav?

Hej!
 
Jag har ett litet, förnämt sto som var helt outbildad när jag tog hem henne. Red in henne i februari 2010 och hon går väldigt fort framåt, men utan stress från min sida. Hon går i form, kan skänkelvikningar, sluta, öppna och tar båda galopperna utan problem. Hon är över huvud taget väldigt lätt att ha att göra med när hon är lugn.
 
Problemet är att hon oftast börjar passa/takta när man ska ha henne att trava. Jag upplever det som att hon blir lite stressad när hon har en ryttare på ryggen, eftersom hon inte har varit riden så länge.
När jag rider blir det oftast bara några enstaka passteg, sedan kommer hon igång i trav och går väldigt fint. Men när medryttaren rider henne kan hon passa runt i flera varv på volt, eller så faller hon in i galopp. 
 
Hur ska jag göra med henne? När hon longeras är det inga problem med att komma fram i trav - och då med mycket trevlig bjudning. Snälla hjälp mig!

Bo Jenås svar:

Hej!
 
Jag tycker att det är viktigt att du rättar "felet" genom att rida framåt. Försök inte att förhålla hästen till bättre takt. För att bryta taktfelet kan du prova att rida lite sidvärts, eller att leda in framdelen och vända. Rid lätt från start så att du inte sitter ner och hästen kan få känslan av att du kräver "samling". Rid istället okomplicerat framåt.
En annan sak du kan göra för att bryta mönstret är att gå direkt från skritt till galopp. När hästen spänt av går du ner i trav. Ibland räcker det med att göra något annorlunda för att en låsning ska släppa!
 
Om medryttaren har större problem än vad du har handlar det ju till del om att få honom eller henne att rida lite mer likt som den ordinarie ryttaren gör. Det kan självklart vara lättare sagt än gjort, men du eller tränaren kanske kan stötta och hjälpa?
 
Lycka till!
 
Vänliga hälsningar,
Bo Jenå 


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar