Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hur får jag min ponny att rygga bättre - övningar?

Hej!
 
Jag har ett stort problem med en ponny jag hyr, han är otroligt snäll och VÄLDIGT envis, men är fortfarande mycket "grön". Han har väldigt svåra problem med att rygga. Finns det någon speciell övning jag kan göra för att få ryggningarna bättre?

Bo Jenås svar:

Hej!
 
När det gäller hästar som har svårt för att rygga så har jag gjort en övning under flera år, som jag tycker är bra. Den bygger dock på att hästen kan göra bakdelsvändning.
 
Börja med att göra en kvarts bakdelsvändning, vänd alltså bara ett par steg. Skritta sedan fram ett kort steg ur vändningen och rygga sedan hästen tre steg ur skrittsteget. Därefter rider du fram igen, som på en liten kvadrat. I nästa "hörn" lägger du bara en kvarts bakdelsvändning, medan du i det nästnästa hörnet upprepar vändningen med ett skrittsteg och sedan ryggning tre steg. Rid så här ett par "varv", varannan gång bara vändning och varannan gång vändning med ryggning. 
Fördelen med en sådan här övning är att hästen är igång med benen, då "låser det sig" inte lika lätt för den - samt att den blir lite lösgjord av själva vändningen. Men tänk på att lätta lite i sätet när du ryggar, så att du inte driver kraftigt med sittbenen i ryggen på hästen. Ha en bred handställning under själva ryggningen, och rör lite på fingrarna om hästen spänner sig.
 
En annan övning man kan göra kräver en medhjälpare. Han eller hon petar lite på kronranden på hästen, med den kraftiga änden av spöet, när du ger hjälper för ryggning. Så fort hästen lyfter det första frambenet duttar han eller hon på det andra. Då får den en naturlig impuls att lyfta benen och rygga. Hästarna lär sig fort vad det handlar om, nästa gång behöver medhjälparen troligtvis bara peka med spöet så lyfter hästen på benet. 
Vill man inte dutta på fötterna kan medhjälparen peta hästen på bogspetsen när den får hjälper av ryttaren att rygga. Det är något ni först kan ha lärt in från marken, utan ryttare på ryggen.
 
Lycka till med din ponny!
 
Vänliga hälsningar,
Bo Jenå


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.