Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hur får jag min ponny att rygga bättre - övningar?


Publicerat: 2011-01-07
Hej!
 
Jag har ett stort problem med en ponny jag hyr, han är otroligt snäll och VÄLDIGT envis, men är fortfarande mycket "grön". Han har väldigt svåra problem med att rygga. Finns det någon speciell övning jag kan göra för att få ryggningarna bättre?

Bo Jenås svar:

Hej!
 
När det gäller hästar som har svårt för att rygga så har jag gjort en övning under flera år, som jag tycker är bra. Den bygger dock på att hästen kan göra bakdelsvändning.
 
Börja med att göra en kvarts bakdelsvändning, vänd alltså bara ett par steg. Skritta sedan fram ett kort steg ur vändningen och rygga sedan hästen tre steg ur skrittsteget. Därefter rider du fram igen, som på en liten kvadrat. I nästa "hörn" lägger du bara en kvarts bakdelsvändning, medan du i det nästnästa hörnet upprepar vändningen med ett skrittsteg och sedan ryggning tre steg. Rid så här ett par "varv", varannan gång bara vändning och varannan gång vändning med ryggning. 
Fördelen med en sådan här övning är att hästen är igång med benen, då "låser det sig" inte lika lätt för den - samt att den blir lite lösgjord av själva vändningen. Men tänk på att lätta lite i sätet när du ryggar, så att du inte driver kraftigt med sittbenen i ryggen på hästen. Ha en bred handställning under själva ryggningen, och rör lite på fingrarna om hästen spänner sig.
 
En annan övning man kan göra kräver en medhjälpare. Han eller hon petar lite på kronranden på hästen, med den kraftiga änden av spöet, när du ger hjälper för ryggning. Så fort hästen lyfter det första frambenet duttar han eller hon på det andra. Då får den en naturlig impuls att lyfta benen och rygga. Hästarna lär sig fort vad det handlar om, nästa gång behöver medhjälparen troligtvis bara peka med spöet så lyfter hästen på benet. 
Vill man inte dutta på fötterna kan medhjälparen peta hästen på bogspetsen när den får hjälper av ryttaren att rygga. Det är något ni först kan ha lärt in från marken, utan ryttare på ryggen.
 
Lycka till med din ponny!
 
Vänliga hälsningar,
Bo JenåOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar