Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Ruskigt rädd för ridhusdörren

Hej Bo!

Jag undrar om du har någon bra lösning på mitt problem? Har en lovande femåring som jag köpte knappt inriden från Tyskland för ett år sedan. Han är jättetrevlig att rida men han är sjukt rädd för vår ridhusdörr! Vissa dagar är värre än andra. Inget har någonsin hänt vid denna dörr. Jag har heller aldrig blivit arg på honom utan bara ridit på för att han inte ska förknippa dörren med något hemskt. Borta funkar det bättre. Inte lika tittig då.

Kan jag göra något för att detta ska lösa sig snart? Det har ju gått ett år nu... Börjar bli uppgiven!

Tack på förhand!
Lina

Bo Jenås svar:

Hej Lina!

Först och främst tycker jag att du ska behålla strategin att inte stressa hästen, fortsätt att ta det väldigt lugnt.

Ett sätt att träna bort tittigheten kan vara att träna hästen från marken. Vänj den successivt vid dörren genom att låta den stå där när någon går ut och in. Träna ofta och gärna långa stunder i taget, hästen kan till exempel få stå och äta sitt kraftfoder vid dörren. Det är lite som att lastningsträna, hästen får lära sig att koppla av under längre stunder på den plats som skrämmer den. Repetera ofta så att det blir en naturlig del av vardagen.

Det kan även vara bra att låta någon hålla hästen vid dörren när du rider en annan häst i ridhuset, då ser han att den andra hästen inte tycker att dörren är farlig. Vänj din häst att stå på båda sidor om dörren, alltså både utomhus och inomhus. Gå ut och in massor av gånger och ge den tid!

När det kommer till ridningen bör du inte försöka tvinga din häst rakt mot dörren när han spänner sig. Istället kan du till exempel rida på en volt och successivt låta volten bli större och större så att ni kommer närmare. Ställ gärna hästen från det läskiga, det vill säga så att den inte ser dörren utan går framåt för skänklar och säte - ställd inåt mitten. Var generös med beröm!

Om det skulle vara så att det är ljudet av dörren som hästen reagerar på, kan du pröva att flytta stallradion (om ni brukar ha en sådan på i stallet) till dörren. Då hörs ett välbekant bakgrundsljud på det läskiga stället, vilket kan ha avslappnande effekt.

Lycka till!
Med vänlig hälsning
Bo Jenå

OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar