Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Före detta galoppör som ökar in i galoppen

Hej,

Jag har en fyraårig arabvalack som är riden i cirka ett och ett halvt år. Han har gått i galoppträning som treåring men togs bort därifrån efter en skada som är läkt sedan länge. Nu har han gått som "ridhäst" i tio månader.

Jag undrar hur jag ska få honom att fatta galopp direkt när jag ger galoppskänkeln? Han kan galoppskänkeln men måste öka traven ganska mycket innan han fattar galopp.

Jag försöker att hålla emot men då "studsar" han bara, så då låter jag honom öka lite i alla fall innan han fattar galopp. Hoppas att du kan ge mig några goda råd!

Mvh,
Jenny

 


Bo Jenås svar:

Hej Jenny!

Jag tycker att du kan prova med tömkörning eller med att logera hästen inspänd. Från marken försöker du sedan att lära honom att fatta galopp på kommando. Se till att träna i ett ridhus eller i en paddock så att hästen inte kan rusa iväg alltför mycket. Det hela ska ske lugnt och behagligt så att din häst känner att den inte behöver springa iväg. Låt den gärna fatta exempelvis mot ett hörn, så får du en naturlig broms i fattningen. Repetera träningen under en period tills hästen fattar som du vill, det vill säga lugnt och direkt på röstkommando.

Steg två blir att du börjar träningspasset på lina eller töm som hästen är van vid. Tömkör eller longera med sadel på, ta så småningom bort linan eller tömmen och sitt upp. Låt hästen fatta för rösten även när du sitter i sadeln och lägg successivt till ridhjälperna och minska rösthjälpen. Går det mindre bra någon gång kan du knäppa på linan igen och återgå till arbetet från marken. Fortsätt så här tills hästen slappnar av och förstår.

Om det inte passar med tömkörning eller longering på din häst får du försöka använda dig av bra platser på ridbanan när du fattar galopp, till exempel mot ett hörn eller en vägg. Då får du en bromsande effekt utan att du behöver dra i tyglarna.

Du kan också prova att fatta galopp ur en sidvärtsrörelse, då blir det svårt för hästen att rusa iväg. Ett annat sätt kan vara att fatta galopp ur en volt, rida rakt fram några meter men gå in i en volt igen om hästen rusar efteråt. Bjud inte hästen på för mycket fri yta efter fattningen, det uppmuntrar den till att hitta tillbaka till sitt gamla kapplöpningsbeteende.

Även om hästen inte får rusa är det viktigt att du inte fattar i en förhållning. Gör istället gott om halvhalter innan och efter fattningen. Går det bättre att fatta galopp från skritt så kan du varva mellan att ibland fatta från skritt och ibland från trav. Tänk på att det oftast är i ridningen innan fattningen, snarare än efter fattningen, som det brister.

Lycka till!

Vänliga hälsningar,
Bo JenåOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar