Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Före detta galoppör som ökar in i galoppen


Publicerat: 2006-10-26

Hej,

Jag har en fyraårig arabvalack som är riden i cirka ett och ett halvt år. Han har gått i galoppträning som treåring men togs bort därifrån efter en skada som är läkt sedan länge. Nu har han gått som "ridhäst" i tio månader.

Jag undrar hur jag ska få honom att fatta galopp direkt när jag ger galoppskänkeln? Han kan galoppskänkeln men måste öka traven ganska mycket innan han fattar galopp.

Jag försöker att hålla emot men då "studsar" han bara, så då låter jag honom öka lite i alla fall innan han fattar galopp. Hoppas att du kan ge mig några goda råd!

Mvh,
Jenny

 


Bo Jenås svar:

Hej Jenny!

Jag tycker att du kan prova med tömkörning eller med att logera hästen inspänd. Från marken försöker du sedan att lära honom att fatta galopp på kommando. Se till att träna i ett ridhus eller i en paddock så att hästen inte kan rusa iväg alltför mycket. Det hela ska ske lugnt och behagligt så att din häst känner att den inte behöver springa iväg. Låt den gärna fatta exempelvis mot ett hörn, så får du en naturlig broms i fattningen. Repetera träningen under en period tills hästen fattar som du vill, det vill säga lugnt och direkt på röstkommando.

Steg två blir att du börjar träningspasset på lina eller töm som hästen är van vid. Tömkör eller longera med sadel på, ta så småningom bort linan eller tömmen och sitt upp. Låt hästen fatta för rösten även när du sitter i sadeln och lägg successivt till ridhjälperna och minska rösthjälpen. Går det mindre bra någon gång kan du knäppa på linan igen och återgå till arbetet från marken. Fortsätt så här tills hästen slappnar av och förstår.

Om det inte passar med tömkörning eller longering på din häst får du försöka använda dig av bra platser på ridbanan när du fattar galopp, till exempel mot ett hörn eller en vägg. Då får du en bromsande effekt utan att du behöver dra i tyglarna.

Du kan också prova att fatta galopp ur en sidvärtsrörelse, då blir det svårt för hästen att rusa iväg. Ett annat sätt kan vara att fatta galopp ur en volt, rida rakt fram några meter men gå in i en volt igen om hästen rusar efteråt. Bjud inte hästen på för mycket fri yta efter fattningen, det uppmuntrar den till att hitta tillbaka till sitt gamla kapplöpningsbeteende.

Även om hästen inte får rusa är det viktigt att du inte fattar i en förhållning. Gör istället gott om halvhalter innan och efter fattningen. Går det bättre att fatta galopp från skritt så kan du varva mellan att ibland fatta från skritt och ibland från trav. Tänk på att det oftast är i ridningen innan fattningen, snarare än efter fattningen, som det brister.

Lycka till!

Vänliga hälsningar,
Bo Jenå
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar