Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Före detta travhäst som blir väldigt stressad

Hej!

Jag har ett varmblod på sex år som jag har ridit i två år. Han är väldigt stressad, blir fort svettig och blir väldigt svår att hålla. Jag vet inte vad jag ska göra för att få bort stressen.

Hästen stod hos en travägare tidigare som började köra honom innan han hade fyllt ett år, och som körde väldigt hårt med honom. Han har antagligen fått stressen därifrån.

Tacksam för svar!
Jennie


Bo Jenås svar:

Hej Jennie!

Jag har inte så stor erfarenhet av varmblod, men ska ändå försöka att hjälpa dig.

Det är viktigt att du väljer en miljö att rida i som hästen inte sammankopplar med travträning eller tävling. Undvik alltså helst rakbanor eller slingor i skogen, du kan istället träna inomhus eller i en paddock där du kan ta hjälp av staketet eller väggen för att stanna.

På en häst som har gått löp hjälper det inte att ta mer i tyglarna om den blir stark, många travhästar har fått lära sig att ju mer stöd de får i tömmen desto fortare ska de springa. Du måste bryta det mönstret så att du inte framkallar det stressade beteendet.

Försök istället att ta väldigt snabba halvhalter och sedan släppa överdrivet på kontakten, så att tygeln hänger. Du får aldrig erbjuda så mycket stöd att hästen kan lägga sig på och rusa. Rid mycket volter och övergångar, det hjälper dig att reglera tempot.

Så fort hästen rusar iväg, gör en övergång till en lägre gångart, gärna skritt. Att trötta ut en före detta travhäst går inte, du måste istället genom list och tålamod försöka få den att förstå att det inte är fart och stress det handlar om.

Ett bra sätt att träna på kan vara att tömköra på volter inomhus. Då ser du också hur hästens siluett ser ut och hur den arbetar. Om den skjuter ifrån med bakdelen och sätter fart ser du det med en gång, och kan sakta av och börja om.


Rid eller tömkör gärna mycket sidvärts i skritt när hästen ligger på. Det, liksom volter och övergångar, ger hästen något nytt att tänka på. Den måste aktiveras hela tiden så att det gamla mönstret bryts.

Lycka till!

Vänliga hälsningar,
Bo JenåOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar