Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Framåt unghäst som inte riktigt tar förhållningarna


Publicerat: 2007-10-11

Hej!

Jag har ett femårigt sto som är sent inriden, hon är riden sedan i april. Hästen är väldigt positiv, framåt och vill vara till lags. Hon har naturligt lätt för samling så jag försöker att tänka på och jobba med att länga överlinjen lite och hitta ett lugnt joggtempo, något som hon tycker är frustrerande onödigt.

Hon gör allt jag ber om, men med alldeles för mycket krut. Ett knippe dynamit, men som aldrig exploderar i dumheter. Hur får jag henne att vänta lite och göra exempelvis övergångarna lite mer "försiktigt" utan att förstöra hennes suveräna framåtbjudning?

Nu får man ta tag i henne rätt ordentligt för att hon ska bry sig om att hejda sig lite. Är det vad jag måste göra, eller vad mer kan jag göra för att hon ska lyssna på de små hjälperna som jag helst vill hålla mig till?

Vi har ridit rätt mycket ute och hon tycker att allt är skitkul, hon går gladerligen fram överallt med raska kliv. Jag lägger mycket grundarbete under uteritter, men rider även på banan eller på ett gärde.

/L8


Bo Jenås svar:

Hej!

Jag säger som jag brukar, ta gärna hjälp av någon som är duktig på tömkörning och som kan lära hästen att ta lagom stöd under ingångsättningar och avsaktningar. När man tömkör är det också lättare att se vad som händer i kroppen på hästen och när den blir stark, information man kan använda sig av i ridningen sedan. Du lär dig med andra ord varför hästen gör på ett visst sätt - innan du sitter upp på den.

Nä du rider tycker jag att du kan göra övergångarna neråt under lite sidvärtsförflyttning. Om du exempelvis rider på en volt till vänster kan du flytta hästen utåt i svag öppna och under den rörelsen sakta av. Då rubbas hästens balans lite grann, och den kan inte bli lika stark framåt.
Det är överhuvudtaget lättare att göra övergångarna på böjt än på rakt spår, eftersom hästen är mindre stark framåt då. Använd gärna rösten i avbrott och avsaktningar för att inte förstöra bjudningen. (I en riktigt god bjudning ingår också att hästen går att reglera och få stopp på!)

Bryt och sakta av från olika tempon, på olika platser och i båda varven, gör inte bara samma sak hela tiden. Ta gärna hjälp av tillfällen då det blir naturligt att sakta av, till exempel då du närmar dig staketet, ett träd eller en ridhusvägg.

Var mycket noggrann med att ge konsekventa hjälper hela tiden och att du verkligen ger efter när du tagit en förhållning. Häng aldrig kvar i hästen, ofta är det bättre att ta två snabba förhållningar och ge en lång eftergift, än att ta en lång förhållning och ge en kort eftergift.
Vissa hästar blir starka eftersom ryttaren blir hängande i tyglarna och de därmed känner sig pressade och tvingade.

Experimentera dig fram till vad som fungerar bäst på din häst och se över så att du har ett lämpligt bett, det får inte vara alltför tjockt. Har du ett enkelledat bett kan du kanske prova med ett tvåledat.

Lycka till!

Vänliga hälsningar,
Bo Jenå
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar