Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Häst som bryter av utan förvarning

Hej!
 
Vad kan jag göra för att få min häst att behålla galoppen? När vi galopperar bryter hon av helt utan förvarning och blir sedan väldigt stark och snabb i traven precis efter. Hon har inte så lätt för att korta upp sig i gångarterna, så det kan kanske vara därför...
Har du tips på övningar som kan göra det bättre? Skulle också bli väldigt tacksam för svar om hur man kan göra så att hon inte blir så stark över huvud taget.
 
Tack på förhand! :)


Bo Jenås svar:

Hej!
 
När du väl fattat galopp är det viktigt att du rider framåt, du kan behöva höja tempot något i början för att hästen ska orka hålla sin galopp. Galoppera bara korta sträckor, där du driver aktivt, och se till att det alltid är du som bryter av. Om du känner att hästen är på väg att bryta av är det bättre att du förekommer den med en signal, så att det blir du som har gjort avbrottet. Utmana inte ödet genom att galoppera längre sträckor än vad hästen behärskar. Öka istället sträckorna efter hand som din häst blir starkare.
 
Om den blir stark i traven efteråt får du gå tillbaka till att göra övergångar mellan skritt och trav. Din häst måste lyssna bättre på förhållningar och halvhalter för skänkel, säte och hand. Använd inte handen för mycket i halvhalterna, utan försök att inverka med sätet. Ta gärna hjälp av väggen i avbrotten så att du exempelvis gör dem strax innan ett hörn, och får hjälp med uppbromsningen.
 
Lätta hellre än ta mer i tyglarna när hästen blir stark. Om ni båda drar kommer den aldrig att lätta. Grundproblemet är att innan en häst är stark nog att bära vikt på bakbenen, så är det enklare för den att lägga vikt fram och använda tygeln som "ett femte ben". Då får du automatiskt mycket i handen. Långsiktigt behöver du jobba på ett sätt som gör hästen självbärig och balanserad. Ta gärna kvalificerad tränarhjälp!
 
Med vänlig hälsning
Bo JenåOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar
Frustrerad och ledsen i ridningen på grund av stress
Nina Bengtsson svarar
Varierad träning bäst för häst med "svaga" bakknän
Nina Bengtsson svarar
Vad gäller kring återköpsklausul efter åtta år?
Eva Johansson svarar
Häst som drar inåt i volten
Nina Bengtsson svarar
Häst som svettas dygnet runt
Eva Andersson Sharon svarar
Travhoppning bra för taggad häst
Victoria Almgren svarar
Häst som slår ihop framtänderna vid ridning
Eva Andersson Sharon svarar
Utmana galoppen ett måste inför utomhussäsongen
Victoria Almgren svarar
Ponny stegrade vid köpet – nu vill köparen reklamera
Eva Johansson svarar