Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Häst som byter i den förvända galoppen

Jag har en fråga om förvänd galopp. Min häst är rutinerad och har gått 1,40-hoppning samt någon lägre dressyrklass, men är välutbildad även i dressyren. Problemet är i vänster varv, när hon ska gå förvänd åt höger, alltså i höger galopp.

Övningen jag gör är en mjuk båge/snett igenom, jag försöker sedan hålla kvar galoppen åt höger. Men hon byter nästan alltid direkt när vi kommer till staketet, jag spänner mig och lyckas inte hålla lugnet i sitsen utan rider på för mycket. Kanske ändrar jag vikten och vips har hon bytt. Fina byten i och för sig, men inte riktigt tanken där ju!

Hur ska jag göra, har du någon annan övning? Och det är som sagt endast när hon ska gå förvänd i vänster varv det händer...


Bo Jenås svar:

Hej!

Jag tror att du kanske har gjort det lite för svårt för er. Börja med en lite enklare övning, innan du går in på serpentinerna i förvänd galopp. Ett exempel på övning som kan vara lättare att genomföra är att rida utmed långsidan i galopp, sedan göra en liten båge in till kvartslinjen där det då i bågen blir ett par språng förvänd galopp innan ni återgår till långsidan igen. Då får du troligen lättare att hålla hästen förvänd, utan att den byter. Sedan kan du utöka svårighetsgraden efter hand.

Jag upplever att särskilt hopphästar har lite svårare att få till den förvända galoppen eftersom de gärna byter mer improviserat, utan att ha fått signalen från ryttaren. Detta särskilt om man rider skarpare serpentiner ut i det nya varvet där det blir mer markerat att de kanske ”borde” byta. En sådan impuls är lite mer "inbyggd" i dem, eftersom det förväntas av dem när de hoppar. Men i markarbetet är det viktigt att hästen väntar på din signal och att den kan behålla bärigheten i den förvända galoppen ­– utan att byta.

När övningen ovan fungerar kan du göra bågen större och djupare, så att det till slut blir en serpentin som du rider hela vägen runt i förvänd galopp.
  
Lycka till!
Mvh
BosseOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.