Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Häst som byter i den förvända galoppen

Jag har en fråga om förvänd galopp. Min häst är rutinerad och har gått 1,40-hoppning samt någon lägre dressyrklass, men är välutbildad även i dressyren. Problemet är i vänster varv, när hon ska gå förvänd åt höger, alltså i höger galopp.

Övningen jag gör är en mjuk båge/snett igenom, jag försöker sedan hålla kvar galoppen åt höger. Men hon byter nästan alltid direkt när vi kommer till staketet, jag spänner mig och lyckas inte hålla lugnet i sitsen utan rider på för mycket. Kanske ändrar jag vikten och vips har hon bytt. Fina byten i och för sig, men inte riktigt tanken där ju!

Hur ska jag göra, har du någon annan övning? Och det är som sagt endast när hon ska gå förvänd i vänster varv det händer...


Bo Jenås svar:

Hej!

Jag tror att du kanske har gjort det lite för svårt för er. Börja med en lite enklare övning, innan du går in på serpentinerna i förvänd galopp. Ett exempel på övning som kan vara lättare att genomföra är att rida utmed långsidan i galopp, sedan göra en liten båge in till kvartslinjen där det då i bågen blir ett par språng förvänd galopp innan ni återgår till långsidan igen. Då får du troligen lättare att hålla hästen förvänd, utan att den byter. Sedan kan du utöka svårighetsgraden efter hand.

Jag upplever att särskilt hopphästar har lite svårare att få till den förvända galoppen eftersom de gärna byter mer improviserat, utan att ha fått signalen från ryttaren. Detta särskilt om man rider skarpare serpentiner ut i det nya varvet där det blir mer markerat att de kanske ”borde” byta. En sådan impuls är lite mer "inbyggd" i dem, eftersom det förväntas av dem när de hoppar. Men i markarbetet är det viktigt att hästen väntar på din signal och att den kan behålla bärigheten i den förvända galoppen ­– utan att byta.

När övningen ovan fungerar kan du göra bågen större och djupare, så att det till slut blir en serpentin som du rider hela vägen runt i förvänd galopp.
  
Lycka till!
Mvh
BosseOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar