Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Häst som går bakom hand i perioder

Hej,

Jag har en halvblodsvalack som är 16 år och väldigt välriden (tävlad 130-hoppning och tränad upp till MsvB-dressyr), han är högställd och ganska kort och kompakt i sin kropp.

I perioder går han hur bra som helst och använder sig verkligen av sina bakben under sig. Andra perioder går allt bara fel. Han spänner sig i nacken, knäpper av eller går bakom hand. Bakbensenergin finns där, men försvinner bakåt istället för under honom. Det spelar ingen roll hur mycket tempoväxlingar, sidvärtsrörelser, av-/igångsättningar och mjukgörande jag rider.

Även om jag rider på halvlånga tyglar (fast med kontakt i munnen) och försöker att verkligen rida honom bakifrån med mitt säte, så förblir huvudet där det är och energin ifrån bakbenen försvinner bakåt.

Hur ska jag göra? Har du några bra tips?


Bo Jenås svar:

Hej!

Det är alltid jättesvårt att komma åt en häst som har börjat att "knäppa av", men har du möjlighet att ta hjälp av någon som är riktigt duktig på tömkörning så kan det ge många ledtrådar. Då kan ni testa från marken vad som händer när ni gör på det ena eller andra sättet, och sedan använda den kunskapen i ridningen.

Själv skulle jag ha ridit hästen mycket ute och under mycket lättridning. Gärna på ett fält eller på en skogsstig så att den har något att titta på och får en naturlig bjudning. Om den tycker att det är kul att titta sig omkring blir det också lättare att få den att ta stöd på bettet. Samtidigt får du försöka engagera den bakifrån med dina skänklar och med rösten.
I allmänhet brukar det vara så att så länge hästen tycker att det är kul att jobba så jobbar den. När den blir lite oengagerad kanske den släpper bakbenen och bettet.

Eventuellt kan du testa att rida hästen på ett mjukt syntetbett under en period, så att den vågar ta stöd. Betslingen får inte vara för skarp, du kan till exempel tillfälligt linda latextejp runt ett vanligt tränsbett för att få det lite mjukare. Sluta med tejpen när hästen börjat ta stöd igen.

Viktigt är självklart att hästen verkligen förstår och tar skänkeln. Det gäller att repetera igångsättningar och avbrott så att den verkligen tar hjälperna på rätt sätt.

Lycka till!

Vänliga hälsningar,
Bo JenåOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar
Studier kring uringvägsinflammation på häst
Hanna Borg svarar
Häst som stannar ut sig på tävling – men hoppar allt på träning
Helena Persson svarar
Häst som inte går fram för skänkeln
Emelie Brolin svarar
Häst sparkad på betet – vem är ansvarig?
Eva Johansson svarar
Hindren kommer tätare i högre klasser
Helena Persson svarar
Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar
Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar