Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Häst som går emot handen i övergångar – vad göra?


Publicerat: 2015-05-21
Hej! Jag har en fråga om övergångar mellan trav och galopp. Min häst tar upp huvudet precis i fattningen och går emot handen precis i avsaktningen. För att sätta de där sista viktiga poängen är jag väldigt tacksam för tips och råd.
  
Mvh,
MG

Bo Jenås svar:

Hej,

För att hästen ska göra en bra övergång måste den vara eftergiven. Du får förbereda den på till exempel en volt och träna fattningar från trav. När det går bra kan man göra det från skritt, men det är enklare att göra det med lite fart. Var noggrann med att ha hästen framme för hjälperna, att de går igenom ordentligt.
  
Hästen ska vara lugn och avslappnad, se till att du själv också är lugn och inte spänner dig så att det blir hastigt. Sedan är det samma sak i avsaktningarna, ryttaren måste hitta en bra balans i galoppen och inverka med sätet, så att hjälperna går igenom. Det går inte att göra en bra övergång om inte hästen tar halvhalterna, så förbered ordentligt innan avsaktningen. En enkel halvhalt och hästen ska bryta av.
  
Det viktigaste är att hästen är eftergiven över ryggen och arbetar rätt, rid ett halvt eller ett helt varv på volten för att ha hästen avslappnad innan övergången.
  
Lycka till!
Bo 
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar