Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Häst som inte tar för sig med ena bakbenet

Hej!

Jag har en halvblodsvalack på åtta år som sträckte sig i ryggen och vänster bakknä för cirka ett år sedan. Han har blivit frisk, varit i full gång och allt har funkat. Idag var jag hos veterinären och kollade upp honom (vanlig rutinkontroll). De tyckte att han var lite stum i höger fram och trodde att det berodde på att han inte vågade ta för sig ordentligt med vänster bak.

Min fråga: Vad ska man öva på så att hästen får med sig sin bakdel bättre?

Bo Jenås svar:

Hej!

Om hästen är undersökt och friskförklarad av en veterinär som är duktig på att bedöma de här åkommorna, tycker jag att du kan försöka träna hästen till att ta för sig bättre med det aktuella bakbenet.

Se till att träna upp hästens kondition ordentligt och rid gärna mycket övergångar (på lämpligt underlag). Var noggrann med att hästen aktiverar det vänstra bakbenet i de moment där det ska vara aktiverat, så att den inte bara tar för sig med höger och går och sparar sig med vänster. Det gäller exempelvis i sidvärtsarbetet.

Ett utmärkt sätt att komma tillrätta med problemet är att först longera hästen inspänd och där se hur hästen tar för sig med bakbenen i båda varven. Nästa steg är att tömköra hästen och titta på hur den använder sin kropp när den ställs inåt, ställs utåt, går i låg eller hög form och så vidare. Utifrån den informationen kan du sedan lägga upp det fortsatta arbetet. Är du inte själv duktig rekommenderar jag att du tar hjälp med tömkörningen.

Med hjälp av tömkörning kan man komma åt många rygg- och bakbensproblem. Till exempel kan man låta hästen gå i en långsammare och mer samlad trav där den får stärka sig. Under tömkörningen är det också lättare att se om hästen arbetar jämnt med sina bakben.

Även cavaletti är en bra träningsform för en sådan här häst. Den kan ju inte bara lyfta ena bakbenet när den går över bockarna eller bommarna, vilket i sig hjälper dig att få ett jämnare bakbensarbete. Det kan annars vara lite svårt att känna att hästen arbetar lika mycket med båda bakbenen (om du inte är väldigt rutinerad). Variera gärna mellan att rida över cavaletti och att longera hästen inspänd över dem. Är du skicklig går det även att tömköra.

Eftersom din häst är stelare i höger fram är det också viktigt att hålla koll så att den inte lägger för mycket vikt på det frambenet och på så sätt överbelastar det. Detta kan nämligen vara ett knep den lärt sig för att slippa använda vänster bak, den lägger vikten på det diagonala frambenet istället.
Samtidigt som du aktiverar vänster bak måste du alltså se till att hästen inte tränger inåt med höger bog. Driv den mot yttertygeln på böjt spår och försök att känna att du har lika mycket stöd på båda tyglarna när du rider rakt fram.

Lycka till!

Vänliga hälsningar,
Bo Jenå

OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar