Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Häst som kör upp huvudet i halterna


Publicerat: 2007-04-10

Hej,
 
Jag har en fråga angående halter. Min häst går i rätt form, gör igångsättningar och avsaktningar i form, men så fort man har gjort halt så kör han upp huvudet. Han kan gå in i halten fint, men precis när man stannat så tar han liksom tag i tygeln och kollar i taket eller till höger eller vänster.
 
Ständigt samma problem när man rider dressyrprogram och ganska trist då vi har fått ganska fina poäng i övrigt.
 
Tack!


Bo Jenås svar:

Hej!
 
Att få till halterna handlar om att hitta en lagom kommunikation med hästen mellan skänkel, sits och hand.
 
Allra först måste man få övergångarna mellan olika gångarter att fungera som de ska. Skritt till trav, trav till galopp, galopp till skritt och så vidare. Först när det fungerar är det idé att börja arbeta med halterna.
 
Det gäller att hitta rätt nivå, att varken överdriva handens inverkan eller bli för passiv i handen. Många mjuknar för mycket, då känner hästen att den kan släppa stödet och inta en behagligare form i halten, där den inte behöver anstränga sig.
Om hästen inte tar skänkeln in i halterna kommer den inte att göra det i halten heller. Därför är det sällan idé att försöka få ordning på formen när du redan står stilla. Gör om från början istället!
 
Får hästen gör halt på "fel" sätt för många gånger är det lätt att komma in i en ond cirkel och då kan problemet vara ganska svårt att komma åt. Kan du inte lösa det från ryggen förespråkar jag att du, om det går, tar hjälp av en duktig tömkörare. Han eller hon kan jobba hästen i övergångar skritt-halt, trav- halt och så småningom galopp-halt. Men det behöver som sagt vara en skicklig person.
 
Har du inte tillgång till kvalificerad tömkörningshjälp kan du gå tillbaka lite till unghäststadiet med hästen och longera den inspänd. Inspänningstyglarna ska vara lagom spända och de får varken vara för stumma eller för veka i svikten.
Lär hästen att göra halt på röstkommando i lina och träna samt stärk den från marken genom övergångar skritt-halt, trav-halt och galopp-halt. Sätter den huvudet i vädret kan det vara så att du behöver korta inspänningen något hål.
 
Så småningom kan du lägga ihop longeringsjobbet med ridningen, till exempel genom att du longerar ett par minuter med sadel och gör många halter, för att sedan sitta upp och fortsätta halt-arbetet från ryggen. Går det sämre uppsuttet kan du longera ett par minuter igen på slutet, så att hästen får gå in i stallet med upplevelsen av den korrekta halten i färskt minne.
 
Ingen hand kan ge ett lika exakt stöd genom hela övergången som en rätt inpassad inspänningstygel, och det stabila stödet är kanske vad din häst behöver. Nackdelen är att en inspänningstygel är statisk och inte så flexibel. Därför föredrar jag egentligen att utföra arbetet på töm. Men då krävs det som sagt att en skicklig och tränad person som håller i tömmarna!
 
Lycka till!
 
Vänliga hälsningar,
Bo Jenå
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet