Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Häst som laddar och kickar i bytena – hur bryter man mönstret?

Hej! Min sexåring sparkar eller kickar när vi gör galoppombyten. Detta händer inte varje gång och mest när vi byter till vänster galopp. Jag känner hur han laddar när vi ska byta och jag vet inte hur jag ska få honom att sluta med detta, nu när han har satt det i system. Ska jag rida på honom framåt i bytet, ska jag stanna honom för att markera att det inte är rätt eller hur ska jag göra?
  
Tack för tips... 
MVH, Liselott


Bo Jenås svar:

Hej Liselott,
  
Båda sakerna kan vara rätt. Allra först måste du förstås säkerställa med hjälp av veterinär att hästen inte har ont någonstans. Sedan tycker jag att du ska börja med att rida framåt, för att han ska tänka framåt och inte stanna upp. Var försiktig med sporre och skänkel, rid med mindre byteshjälper för att han inte ska ladda inför bytet. Mer säte och mindre underskänkel i bytena.
  
Du kan rida på böjt spår så att hästen får tänka på att hålla balansen – och då inte hinner med att kicka när bytet kommer. Rid på en volt i förvänd galopp och byt sedan till rättvänd galopp på det böjda spåret. Hästen får då väldigt svårt att både byta galopp, hålla balansen och samtidigt kicka. Bryt mönstret och byt galopp på olika platser hela tiden, gärna i ett lite högre tempo så att hästen inte stannar upp. Att rida lite undan för skänkeln är också bra. Gör bytet och gå direkt in i något annat efteråt, så att hästens uppmärksamhet är på arbetet som kommer i stället för på att sparka.
  
Rid framför allt med små hjälper, och ta gärna av sporrarna!
  
Lycka till,
Bo JenåOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar