Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Häst som reser sig, backar och inte går framåt

Hej!

Om min nu 6-åriga valack efter Campari M bockar och reser sig, backar och inte går framåt när han kommer in i stress- eller panikzon, vad ska jag göra då? Nu brukar jag leda honom runt i en volt och försöker att inte göra så stor sak av det hela, men obehagligt blir det för han är 177 cm hög.

Han är fin att rida när han får gå i ridhus. Jag har långt till ridhus så vi rider mest i terräng, då skyggar han för det mesta. Jag linlöper alltid innan jag sitter upp. Beror det på åldern eller aveln eller på min okunskap?


Bo Jenås svar:

Hej!

Det är lite svårt att svara på en sådan här fråga eftersom jag inte vet hur rutinerad du är. Men generellt tycker jag att du kan fortsätta att longera hästen innan du rider, fast inte hemmavid utan på samma plats där du sedan ska rida den.

Dessutom råder jag dig att ta hjälp av en riktigt rutinerad och sadelfast ryttare som kan rida hästen ur problemet och korrigera den på ett korrekt sätt. Du ska aldrig utsätta dig för risker med en häst som till exempel reser sig, om du inte vet att du kan reda ut det!

Om du är duktig på att tömköra, eller kan ta hjälp av någon som är det, kan du prova på att tömköra hästen i lite olika terräng och på olika platser. Var noggrann med att underlaget är lämpligt och träna på att vända hästen från ett håll till ett annat så att den verkligen lyssnar på dig.

Grunden är att hästen måste få respekt för de framåtdrivande hjälperna. När den väl svarar framåt och för ledande tygeltag så brukar sådana här problem reda ut sig i terrängen.

Ta igenom hästen på ett lämpligt sätt hemmavid så att den blir fokuserad och lyssnar på signaler.
Därefter kan du låta en rutinerad ryttare sitta upp och rida hästen i en snarlik miljö där den brukar bli ängslig och istadig. Då har ryttaren möjlighet att rida igenom problemet när han eller hon är beredd.

Lycka till!

Vänliga hälsningar,
Bo JenåOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar