Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hästen har tappat allt – hur kan man hjälpa den tillbaka?

Hej!
  
Jag har en halvblodsvalack som är född 2007, jag har haft honom sedan han var sex månader. Men då skolan tog tid valde jag att placera honom hos ett försäljningsstall.
Jag tog hem honom igen efter några månader då det inte fungerade, men nu har jag fått problem med honom. Han gick i superfin form, hoppade allt och gick fram överallt. Nu är han näst intill skänkeldöd, rädd för allt och springer och slår med huvudet. Han kickar mot skänkeln om man lägger lite krav på honom och det gäller att hålla rätt läge på tygeln - för han kan mycket väl hoppa rakt upp och stegrar emellan åt.
Han är genomkollad och ingen hittar något fel på honom, men det tar lång tid för honom att slappna av. Vad kan det vara för fel? Kan en häst förändras till det motsatta på bara några månader? Känns som att jag får börja om från grunden igen.
  
Mycket tacksam för hjälp!
Mvh Josse

Bo Jenås svar:

Hejsan!
  
Jag hade rekommenderat dig att ta hjälp av någon som är bra på att tömköra hästen. Genom tömkörning kan man ge den möjlighet att hitta motivationen igen, och därmed också få den att bjuda mer framåt. En person som är bra på att tömköra kan se till att hästen bjuder ärligt fram på bettet.
  
Ett tips kan vara att tömköra en del av passet och rida den andra delen. Alltså att börja med att tömköra hästen så att den är väl framme på bettet innan du sitter upp, eller att du vänder på det och rider först och tömkör sedan. Mixen är bra för att få hästen lyhörd och motiverad. Hitta ett system som passar dig, men jag tror absolut att tömkörning är nyckeln för att få din häst att hitta framåtbjudningen och glädjen i det den gör igen.
  
Det är också viktigt att du ställer lagom mycket krav på hästen, den kan komma till arbete först när den förstår sin uppgift och är avslappnad i sig själv. Samt känner sig trygg med vad den ska göra.
  
Lycka till!
/BosseOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar