Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hästen bara springer när jag fattar galopp på volt – vad ska jag göra?

hej !
Jag har en häst som jag har haft i fyra år nu och nu helt plötsligt så orkar han inte hålla galoppen på volt och han bara springer iväg när jag gör galopp fattning. och han vill inte gå i ett bra tempo som är samlat och lungt ... hur ska hag göra för att få han mer lugn ?

mvh emelie


Bo Jenås svar:

Hej Emelie!
Det verkar som att du får göra mycket galoppfattningar – och göra dem på volt. Galoppera en halv eller en volt, bryt av, rid lätt, gör samma igen, ta en långsida med en volt, bryt av igen, ta en kortsida med volt. Lägg alltså in 15-20-metersvolt där det passar. Blir hästen ängslig kan du trava ett par volter tills hästen blir avspänd och sedan fatta galopp igen. Ta en enklare och lugnare övning mellan galoppsekvenserna, se till att hästen är avspänd och söker sig framåt – nedåt och prova igen. E

Ett annat sätt som du kan pröva om du har tillgång till ett större ridhus eller en liten sling att rida på är att rida galopp i lätt sits så att hästen får ur sig sin energi. Hästen ska inte skena runt men det är bra att låta hästen galoppera en stund. Därefter ger du lång tygel och galopperar igen sedan. Hästen behöver få ur sig sin energi för att kunna arbeta i den rätta formen. Är hästen för pigg och laddad kan den inte ta emot information. Du ska få igenom dina halvhalter.

Om det är svårt att låta den galoppera i lätt sits, försäk att rasta av den på annat vis. Det går det bra att sätta på inspänningstyglar (normala inspänningar med gummiringar) och galoppera den på lina en stund (efter uppvärmning). Då kan du mycket väl trava och galoppera på volt så att hästen märker att det går bra på volt. Hästen ska gå på dina kommandon. Då har du kommit en bra bit på väg.

Lycka till hälsar
Bo Jenå


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar
Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar
Frustrerad och ledsen i ridningen på grund av stress
Nina Bengtsson svarar
Varierad träning bäst för häst med "svaga" bakknän
Nina Bengtsson svarar
Vad gäller kring återköpsklausul efter åtta år?
Eva Johansson svarar
Häst som drar inåt i volten
Nina Bengtsson svarar
Häst som svettas dygnet runt
Eva Andersson Sharon svarar
Travhoppning bra för taggad häst
Victoria Almgren svarar
Häst som slår ihop framtänderna vid ridning
Eva Andersson Sharon svarar
Utmana galoppen ett måste inför utomhussäsongen
Victoria Almgren svarar