Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hästen blir spänd och fyrtaktig i galopp på volt

Hej!

Jag har ett 19-årigt halvblod som lätt blir spänd i galoppen och inte riktigt kan galoppera ordentligt på volt, dock går det bättre på långsidorna.

På volten känns galoppen lite fyrtaktig och han bjuder inte så bra. Om vi är ute i skogen och galopperar har han en bra galopp, så det finns ju där, någonstans. Vad ska jag göra åt detta problem?

Han tappar sin bärighet och rundhet ibland i galoppen och jag vet inte hur jag ska träna så att han blir avslappnad.


Bo Jenås svar:

Hej!

Jag tycker att du ska gör många, korrekta fattningar på hästen - gärna både från skritt och trav men framför allt från trav. Dessutom ska du vara noggrann när du bryter av från galoppen. Nöj dig inte med att hästen travar lite hur som helst i avbrottet, den ska vara i kontrollerad balans och i självbärighet med en gång.

Andra saker du kan träna på är att öka och minska volten i galopp, och på att rida små, kontrollerade tempoväxlingar - några steg fram och några tillbaka - i galopp på volten. När du rider längs med fyrkanten i galopp kan du lägga in en femtonmetersvolt på varje långsida och en på varje kortsida. Då och då kan du testa att ta bort en av volterna och bara rida rakt fram. Efterhand kan volterna också minskas, kanske ner till tio meter i diameter.
När du rider ute kan du även då träna på att rida på volten, om du hittar en stor och öppen yta med bra underlag. Börja med en riktigt stor volt och gör den successivt mindre.

All den här träningen går ut på att få hästen mer självbärig i galoppen. Bär den sig exempelvis inte inför och under fattningarna så kommer den inte att göra det när du galopperar sedan. Så som fattningen blir, sådan blir galoppen, säger ett gammalt uttryck. Ofta får man också de allra bästa galoppsprången direkt efter en bra fattning.

Om hästen blir trött när du galopperar, låt den vila en stund. Många ryttare gör felet att vänta lite för långt in i ridpasset med att börja galoppera. Tar man galoppasset mot slutet kanske hästen redan är halvtrött och då blir det svårare för den. Så om din häst inte har så bra kondition, värm först upp och börja sedan ganska snart med galopparbetet.

Lycka till!

Vänliga hälsningar,
Bo JenåOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar
Studier kring uringvägsinflammation på häst
Hanna Borg svarar
Häst som stannar ut sig på tävling – men hoppar allt på träning
Helena Persson svarar
Häst som inte går fram för skänkeln
Emelie Brolin svarar
Häst sparkad på betet – vem är ansvarig?
Eva Johansson svarar
Hindren kommer tätare i högre klasser
Helena Persson svarar
Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar
Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar