Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hästen galopperar i passgalopp – hur tränar jag bort det?


Publicerat: 2016-01-20

Hej! Jag undrar hur man förbättrar galoppen på en häst som galopperar i passgalopp. Det är inte en islandshäst utan en häst som är avlad för dressyr. Hästen är sju år och grundriden. Man kan framför allt höra att den går i passgalopp, men på foton blir det tydligare att ytter fram når marken före inner bak. Finns det någon övning för att stärka upp galoppen så att den blir ren i takten?


Bo Jenås svar:

Hej,
  
Först och främst får man variera tempot i galoppen för att stärka den. Skänkelvikning i galopp (även om det inte är någon rörelse som finns i dressyrprogrammen) är också väldigt bra, det gör att hästen inte bara får ta i framåt med bakbenen utan också åt sidan. Det är även bra att öka och minska volten i galopp, att rida med tagen bakdel eller början till öppna.
  
Variera galopparbetet mycket och variera framför allt tempot och storleken på volten. Var noga med att hästen kommer tillbaka när du vill det och att den kan länga ut och tänka framåt efteråt. Korta och läng den tydligt och lika noggrant åt sidan.
  
Man kan även använda sig av fyra bommar på en stor volt som en klocka, en bom vid varje kvart. Hästen får då fundera på var den sätter sina ben, vilket också är stärkande för den.
  
Hälsningar,
Bo
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar