Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hästen lyssnar inte på förhållande hjälper – vad göra?

Hej!
  
Jag rider ett fantastiskt, åttaårigt sto som jag har problem med att få att lyssna på förhållande hjälper. Hon är frisk och har bra fysik.
Överlag är hon väldigt känslig och full av energi, har lätt för att "hitta på" saker. Råkar jag bli kvar i handen lite för mycket (långsam) hänger hon sig på och nästan ökar framåt som ett tåg, sen är det praktiskt taget kört att få henne att lyssna. Hon blir stark och ångar på.
  
Jag rider med vanligt tredelat bett. Mitt problem är att jag lätt hamnar i en ond cirkel där jag gör för mycket med händerna. När jag förhåller med säte och skänkel för att möta upp med tygeln ökar hon direkt, som svar på säte och skänkel, och jag får inget bra svar för tygeln. Det kan ta en halv långsida innan hon lyssnar.
Jag är noga med att inte segdra utan gör små, snabba förhållningar. Det tar emot att ta i och sätta henna på rumpan, men är det det som kan behövas (under förutsättning att det inte är något som är fel på henne)?
  
Jag tragglar mycket med halter och övergångar. Det funkar bra, men efter ett tag är det som att hon tröttnar och slår dövörat till. I övergång trav-galopp kan hon bli väldigt stark. Kan det vara så att det är ett sätt för henne att komma undan att samla sig för att hon inte är tillräckligt stark. Och tycker att det blir jobbigt därför?
Tips på effektiva övningar som kan hjälp att komma till rätta med detta mottages tacksamt.


Bo Jenås svar:

Hej!
  
Det är bra att du jobbar med mycket övergångar. Där har du lösningen på problemet. Var noga med att samla några steg i taget i övergången så att du inte blir kvar i tygeln och hängande i handen. Blir det för mycket för hästen slänger den sig förmodligen bara iväg och du får då börja om från början. Lägg på fler steg i samling när hästen orkar med det och det kan ske i lugn takt. Hästen kanske inte är tillräckligt stark för att kunna samla sig ännu, kan den inte lägga vikten på sina bakben kan heller inte samlingen komma. 
  
Du måste också vara mycket snabb i din eftergift med handen, den får inte bli hängande för då gör du det svårare för hästen. Du måste dessutom förvissa dig om att hästen lyssnar undan innerskänkeln på böjt spår, den ska gå undan för skänkeln utan att lägga sig på bettet. Sidförande övningar är bra för att kontrollera att hästen är lösgjord undan inner skänkel.
  
Lycka till
/Bo


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar