Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hur hittar jag ett bett för häst med orolig mun?

Jag har ett äldre dressyrsto som är utbildat till svår klass, på grund av hennes ålder och min kunnighet rider jag endast grunder just nu, dels för att få lära känna hästen eftersom att jag bara har haft henne i ett halvår, dels för att hon är äldre.
 
Mitt problem är att jag inte har hittat ett bett som hon är nöjd med. Jag var till ATG-kliniken och kollade tänderna i maj, då jag redan då tyckte att hon var krånglig i munnen, men tänderna och munnen var helt felfria. Jag passade på att fråga veterinären vilka bett hon rekommenderade så i dag rider jag med ett smalt tredelat eggbett och ett smalt vanligt tredelat bett, eftersom hon har en såpass fin och känslig mun. När jag skrittar fram är det inga problem alls, men så fort jag börjar att plocka upp henne så biter, tuggar hon, tar ut tungan och krånglar hela tiden med munnen.
  
Jag använder vanlig aachennosgrimma och snokrem för att stänga igen munnen så gott det går (jag tycker att det går att få ihop munnen betydligt mer än när jag har testat remontgrimman). Jag har fått hjälp av en utbildad tränare som har tipsat mig om att rida fram henne ordentligt innan jag börjar arbeta henne och det fungerar bättre, men även när tränaren rider henne och får igenom henne så krånglar hon fortfarande lika mycket. Jag själv är väldigt mjuk och still i handen eftersom jag märker att hon är väldigt känslig i munnen.
 
Att hon är äldre kan innebära att hon har lärt sig att komma undan genom att krångla med bettet, men det känns inte rättvist mot henne att rida henne på bett hon eventuellt inte tycker om. Därför vänder jag mig hit för att höra om någon med mer erfarenhet kanske har en aning om vad det kan bero på och om jag kanske kan prova något annat bett. Jag vill dock endast använda bett enligt TR eftersom att jag vill kunna tävla med henne.
 
Jättetacksam för svar!
MVH J


Bo Jenås svar:

Hejsan!
 
Det är viktigt att bettet är rätt tillpassat för just din hästs mun. Det ska ligga bra i munnen så att hästen får två veck vid mungipan. Bettet får inte vara för brett, maximalt 0,5-1 centimeter av bettet får sticka ut vid mungipan på hästen. Löpande ringar på bettet ger en mildare effekt och känsliga hästar kan trivas bättre på syntetbett, de finns i olika varianter som är godkända enligt TR.
 
Du kan testa att smörja bettet med latex när du rider hemma. Det är dock inte godkänt på tävling, men i träningssyfte kan det vara bra. Vad gäller nosgrimman får den inte spännas för hårt, två fingrar ska få plats under remmen. Det är viktigt att hästen känner ett förtroende för bettet och att den vågar ta tag i det. Då måste också ryttaren rida hästen fram till bettet och fram för skänklarna.
 
När hästen använder sina bakben på ett korrekt sätt lägger den sig också rätt på handen. Hästar som är oroliga i munnen brukar ofta lugna sig när de är lösgjorda och kommer till arbete på ett korrekt sätt.
 
Lycka till!
Bo


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.