Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


"Hjälp, hästen jag rider är rädd för läktaren!"

Hej!

Jag rider en ridskoleponny som är ett nioårigt sto. Hon har det senaste året börjat bli rädd för läktaren. Så fort någon ställer sig upp eller ska gå ner, och man rider förbi, vågar hon inte gå intill väggen och ska hela tiden titta upp. Hon är som du förstår ganska okoncentrerad. Förutom det är hon oftast fin och går i form.

Finns det någon övning som du skulle rekommendera att jag gör?

Tacksam för svar!

/Helena


Bo Jenås svar:

Hej!

Jag tycker att du ska låta hästen skritta längst med läktaren, men ha den ställd ifrån det som den uppfattar som otäckt så att den inte ser det lika bra. Försök inte att skritta "rakt på" läktaren så att den får den mitt i blickfånget, utan lägg hellre en volt där du successivt går närmare och närmare det hästen är rädd för.

När detta fungerar i skritt kan du rida på samma sätt i trav. Då hästen travar lugnt förbi läktaren kan du vänja den successivt vid rörelse och ljud därifrån. Ta hjälp av en kompis som först gör små rörelser och som efter hand som hästen slappnar av kan utmana lite mer (utan att skrämmas!). Börja dock inte att vänja den vid vanligt förekommande ljud och rörelser förrän den är helt trygg med den "tomma" läktaren.

Reagerar hästen väldigt starkt kan den ledas förbi läktaren till en början. Du som leder den ska i så fall gå närmast väggen, så att du inte riskerar att hästen springer över dig. När du går vid väggen visar du också att det inte är något farligt där.

Sitt därefter upp och fortsätt att arbeta på samma sätt. Blir hästen väldigt rädd kan du göra halt en bit ifrån och vänta ut den. Ha tålamod, efter några minuter brukar inte hästen tycka att det är så spännande att stå stilla längre.

Det är jätteviktigt att du själv hela tiden behåller lugnet och ger hästen självförtroende. Bli inte aggressiv eller hårdhänt, då skapar du bara spänning.

Lycka till!

Vänliga hälsningar,
Bo JenåOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar
Studier kring uringvägsinflammation på häst
Hanna Borg svarar
Häst som stannar ut sig på tävling – men hoppar allt på träning
Helena Persson svarar
Häst som inte går fram för skänkeln
Emelie Brolin svarar
Häst sparkad på betet – vem är ansvarig?
Eva Johansson svarar
Hindren kommer tätare i högre klasser
Helena Persson svarar
Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar
Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar