Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


"Hjälp, hästen jag rider är rädd för läktaren!"


Publicerat: 2006-07-03
Hej!

Jag rider en ridskoleponny som är ett nioårigt sto. Hon har det senaste året börjat bli rädd för läktaren. Så fort någon ställer sig upp eller ska gå ner, och man rider förbi, vågar hon inte gå intill väggen och ska hela tiden titta upp. Hon är som du förstår ganska okoncentrerad. Förutom det är hon oftast fin och går i form.

Finns det någon övning som du skulle rekommendera att jag gör?

Tacksam för svar!

/Helena


Bo Jenås svar:

Hej!

Jag tycker att du ska låta hästen skritta längst med läktaren, men ha den ställd ifrån det som den uppfattar som otäckt så att den inte ser det lika bra. Försök inte att skritta "rakt på" läktaren så att den får den mitt i blickfånget, utan lägg hellre en volt där du successivt går närmare och närmare det hästen är rädd för.

När detta fungerar i skritt kan du rida på samma sätt i trav. Då hästen travar lugnt förbi läktaren kan du vänja den successivt vid rörelse och ljud därifrån. Ta hjälp av en kompis som först gör små rörelser och som efter hand som hästen slappnar av kan utmana lite mer (utan att skrämmas!). Börja dock inte att vänja den vid vanligt förekommande ljud och rörelser förrän den är helt trygg med den "tomma" läktaren.

Reagerar hästen väldigt starkt kan den ledas förbi läktaren till en början. Du som leder den ska i så fall gå närmast väggen, så att du inte riskerar att hästen springer över dig. När du går vid väggen visar du också att det inte är något farligt där.

Sitt därefter upp och fortsätt att arbeta på samma sätt. Blir hästen väldigt rädd kan du göra halt en bit ifrån och vänta ut den. Ha tålamod, efter några minuter brukar inte hästen tycka att det är så spännande att stå stilla längre.

Det är jätteviktigt att du själv hela tiden behåller lugnet och ger hästen självförtroende. Bli inte aggressiv eller hårdhänt, då skapar du bara spänning.

Lycka till!

Vänliga hälsningar,
Bo JenåOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar