Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hjälp, jag kan inte skritta på tagen tygel!


Publicerat: 2009-01-25
Jag har köpt ett 6-årigt sto från Holland som endast är riden i ett år. Hon är trots det väldigt ridbar. Hon går stadigt på tygeln i trav och galopp, gör fina fattningar och avbrott. Men vi har ett problem; jag kan inte skritta med tagen tygel. Så fort jag börjar korta tygeln så kastar hon sig fram i trav. Det känns lite som om hon blivit "skolad" att göra så. Försöker jag hålla henne kvar i skritt blir hon stressad, lägger sig på och börjar dra i tygeln.

Samma problem gäller vid avsaktning. Hon saktar av jättefint om hon får lång tygel direkt. Men behåller jag kort tygel så kastar hon sig direkt fram i trav igen. Jag har försökt bara korta upp tygeln lite grann men det gör ingen större skillnad. Jag har börjat göra halt när jag kortar upp tygeln men det känns mest som om hon blir osäker och stressad och sedan när jag låter henne gå framåt så kastar hon sig ändå fram.
Skulle bli jättetacksam för lite råd.

Bo Jenås svar:

Hej!

Först och främst tycker jag att du borde kontrollera om hästen är frisk och att utrustningen sitter bra. Passar bettet?
Om allt stämmer där ska du vara noga med att praktisera i en lugn miljö och med en häst som är avrastad, uppvärmd och avspänd. Det kan vara så att hästen är pigg och därför vill springa; om den är ordentligt avrastad vet du att det inte bör bero på det.
Du kan också fundera på om din häst har stor skritt; då är det extra viktigt med en medgående hand. Men även om skritten är normal är det viktigt att du tänker på att handen ska vara mjuk och medgående. Handen får inte bli hård och stum, det ska vara lätt kontakt.

När du ska börja praktisera kan du börja med att pröva vad som händer om du tar en tygel. Skritta och styr in hästen på en liten volt, ställ hästen, det gör inget om den tillfälligt är för mycket ställd. Testa att volta åt andra hållet.
Om det här inte fungerar skulle jag definitivt testa tömkörning. Om du inte är kunnig själv, ta hjälp av någon duktig. Den som tömkör kan jobba hästen i trav och galopp på en volt och sedan gå ner i skritt, kanske jobba sidvärts i skänkelvikning i skritten. Det kan händ att hästen kopplar ihop energin och accelerationen med en ryttare på ryggen, att den kan acceptera kontakten under tömkörning.
En sak att testa kan vara att skritta över cavalettibommar, både på töm och uppsuttet. Då får hästen något annat att tänka på, det kan distrahera lite.
Andra metoder att testa kan vara att testa att sätta tryck i tyglarna medan du går på marken. Hästen måste ha förtroende i alla lägen. Kan man leda hästen medan man håller i den så att den går i form, lär man hästen att det är okej att skritta även om man ha lite kontakt i munnen.
Du kan också be någon annan att leda hästen och ta i tyglarna. Om hästen kan acceptera att kompisen som leder tar i tyglarna är det något som hänt medan hästen ridits som lett fram till problemet.

Prova dig fram, men glöm inte att hästen ska vara uppvärmd, avrastad och trygg innan du börjar!
Lycka till hälsar
Bo Jenå
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar