Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hon kör upp huvudet och kortar steget - hur får jag hästen att gå på tygeln?

Hej!
 
Jag har sedan ½ år tillbaka ridit ett tioårigt sto med hoppstam och som tävlat hoppning, aldrig dressyr. Dock mycket välriden även i dressyr och kan rörelser upp till MSV B.
 
Jag har nu börjat att rida mer dressyr på henne och har då svårt att få henne att "gå på tygeln". Så fort jag kortar upp tyglarna kör hon upp huvudet och kortar sina steg. Jag känner att jag inte når henne, jag kan jobba ett helt pass och hon går fortfarande högt med huvudet.
 
Hur jobbar jag henne bäst för att få kontakt med henne och så att jag kan få henne att "gå på tygeln"?
 
Mvh Maria

Bo Jenås svar:

Hej Maria!
 
Ta hjälp av en rutinerad tränare som kan ge hjälp från backen och se vad som är problemet. 
 
Om du måste träna själv är det inte fel att longera hästen i början av passet. Börja utan inspänningar, sätt sedan på inspänningstyglar med lång hals, korta sedan lite grann för att se hur hästen reagerar när den får en mjuk och skonsam inspänningstygel - och hur den reagerar när du ställer krav på att den ska vara i form. När den svarar bra, rid ett kort pass efter, men ta av inspänningstyglarna. På det här sättet använder du longeringen som en uppvärmning av hästen så att du får den att tänka rätt.
 
Hästen ska svara fram för båda skänklarna och innertygeln ska vara ledande. Gör övergångar, sitt på volt, rid lite undan för en skänkel samtidigt som du möter upp med yttertygeln, den ska ta stöd där. Lirka med innerhanden och ta lite ledande tygeltag, de diagonala hjälperna måste fungera. Ha i din tanke att du ska aktivera bakbenen och fånga up hästen i små förhållningar så att den kommer till rätt arbete.
 
Hästen ska bjuda fram och ta skänkeln, börja med att aktivera bakbenen och koncentrera dig inte på var den har nosen. När hästen arbetar med bakbenen och ryggen kommer den att söka stöd på bettet och komma ner. Symtomen kommer fram, men orsaken sitter bak. Gå på orsaken och fixera dig inte så mycket på var den har huvudet, det kommer efter hand när du arbetar systematiskt och långsiktigt. Du måste inte ha ha "allting rätt" på en gång.
 
Med vänliga hälsningar,
Bo JenåOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar