Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hur bär man sig åt för att få en mjukare hand?


Publicerat: 2007-01-17
Hej!

Jag undrar hur man ska få en mjukare hand. Jag har fått höra att jag har en rätt hård hand och vill ändra på det, men jag vet inte hur jag ska göra! Har du några bra tips eller övningar som man kan göra utan häst och med häst för att få en mjukare hand? Som visar resultat halvfort eller i alla fall visar resultat...

/Linda

Bo Jenås svar:

Hej Linda!

En övning som är klassisk utan häst är att sitta på en sol och försöka efterlikna den ställning du har på hästryggen. Ta sedan hjälp av en kompis som håller i ett bett medan du själv håller i tyglarna som sitter fast i bettet. Tanken är att kompisens händer ska efterlikna hästens mun.
Försök sedan att ta lite olika typer av tygeltag och låt kompisen tala om när det känns mjukt. Därefter byter ni plats så att även du får en känsla för hur tygeltagen känns i hästens mun. Denna övning ökar din kunskap och förståelse för hur handen och bettet samverkar.

När du är helt själv kan du träna genom att sitta på en stol och röra på axlar, armar, armbågar och så vidare. Försök känna att du sedan kan hålla armar och händer i den position de ska vara i när du rider, men att du är så avslappnad det bara går i nacke, axlar, överarmar, armbågar, underarmar, handleder och fingrar. Ofta är det inte i själva händerna som problemet sitter, utan kanske i ett spänt axelparti. Om du tränar på att slappna av utan häst blir det lättare att göra det på hästryggen sedan.

När du rider ska du tänka på att inte rida med halvöppen hand, handen ska vara sluten runt tygeln. En halvöppen hand kan nämligen inte ge efter och den blir därmed stummare. Människan har redan från födseln en förkärlek för att gripa tag om saker, se bara hur ett spädbarn greppar tag när man räcker fram ett finger. Om du hela tiden tar i tyglarna och aldrig ger efter så triggas och förstärks gripbeteendet.

Var även noga med att du kan renodla hjälperna när du rider, till exempel få fram hästen i trav för bara skänkeln (ingen hand) och sakta av med bara tygeln. På så sätt blir risken mindre att du sitter och tar omedvetna tygeltag i hästens mun. Försök att fokusera bara på detta under vissa ridpass.

Många ryttare håller sin balans i tyglarna vilket givetvis inte är så skönt för hästen. Då kan det vara jättebra att sitsträna på longerlina, sådana lektioner finns att beställa på många ridskolor. Under longering kan du träna på att hålla händerna och armarna i korrekt position, utan att ha några tyglar, och samtidigt slappna av. En annan övning är att ta greppa en handske bakom ryggen - ena handen håller i handsken uppifrån och den andra nerifrån. Försök att slappna av och sitta så i skritt, trav och galopp. Växla därefter ordning på händerna.

Vanligt är att ryttare spänner insidan av kroppen på böjt spår. För att motverka detta och sträcka ut din innersida kan du då och då vrida kroppen utåt och titta bakåt mot hästens svans.

En annan viktig sak att tänka på när du rider är att händerna och handlederna är varma, även när det är kallt ute. Fryser du är det lättare att du spänner dig och blir stum. Använd lämpliga handskar och gör gärna lite finger- och handledsgymnastik innan du tar tyglarna.

Lycka till med träningen!

Vänliga hälsningar,
Bo Jenå


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar