Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hur börjar jag med att lära in piaff?

Hej!
 
Jag har en häst som gör "de flesta rörelserna". Hästen har väldigt stoooor trav och har lätt för att passagera. Min fråga är: Jag har svårt att få hästen att ta kortare steg i trav (halvsteg) och nu vill jag börja nosa mer på piaff. Hur gör jag och var börjar jag? Behöver alltså några grundtips och tankar att ha i bakhuvudet. Tacksam för hjälp och råd!


Bo Jenås svar:

Hej!
 
Jag tycker att du ska börja så smått när du varit ute och ridit och är på väg hem. Då tror hästen alltid att krubban hemma ska vara full med morötter och är lite extra pigg. Om hästen vill takta - utnyttja det till att få den att trampa till med bakbenen. Ge beröm efter bara en liten reaktion.
Du kan göra på samma sätt om hästen är lite extra "på" inne på ridbanan en dag. Be om en extra reaktion och beröm för minsta lilla.
 
Så småningom kan du ta hjälp av en rutinerad medhjälpare, en som vet vad piaff är, som försiktigt får gå bredvid med en pisk. Han eller hon kan smacka till om det skulle behövas. Gör en liten förhållning och be hästen att ta ett tramp inunder sig istället för framåt. Det är viktigt att skritten är tillräckligt samlad innan ni försöker.
 
Det får aldrig bli så att du gasar och bromsar samtidigt, utan hjälperna ska användas avvägt. Dessutom ska trampet alltid ske under förflyttning framåt, försök inte att få det att hamna helt på stället. Det är bättre att hästen känner att den får ta ett litet travsteg ur trampet än att den känner sig instängd och blir spänd.
Håll så ren skritt som möjligt och skritta på längre tygel emellanåt. Arbetet får inte försämra skrittkvaliteten, blir skritten sämre är det en varningssignal.
Formen när ni försöker trampa ska vara "lagom", inte för låg men inte heller för hög. Ryggen ska vara avspänd och hästen balanserad. Ta genast kvalificerad hjälp om du inte får till det själv, helst redan när du ska börja försöka trampa.
 
Sedan kan jag ju inte låta bli att säga att piaff går fantastiskt bra att lära in från tömkörning, så länge du eller den du tar hjälp av är riktigt duktig på detta. Vissa hästar lär sig lättast uppsuttet och andra på töm, det varierar. På töm kan du till exempel minska en samlad trav tills den närmar sig piaff. Som alltid, ta helst hjälp av någon som verkligen kan!
 
Lycka till!
Vänliga hälsningar,
Bo Jenå OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst som inte går fram för skänkeln
Emelie Brolin svarar
Häst sparkad på betet – vem är ansvarig?
Eva Johansson svarar
Hindren kommer tätare i högre klasser
Helena Persson svarar
Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar
Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar
Frustrerad och ledsen i ridningen på grund av stress
Nina Bengtsson svarar
Varierad träning bäst för häst med "svaga" bakknän
Nina Bengtsson svarar
Vad gäller kring återköpsklausul efter åtta år?
Eva Johansson svarar
Häst som drar inåt i volten
Nina Bengtsson svarar
Häst som svettas dygnet runt
Eva Andersson Sharon svarar