Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hur träna övergång från galopp till skritt?

Hej! Jag tränar övergångar mellan galopp och skritt. Skritt till galopp är inga problem, men just ner till skritt igen har jag problem med. Det kommer alltid in något travsteg, alternativt blir det för abrupt. Då gör jag ändå halvhalter.
Har du några tips? I vilket moment bör jag ta ner hästen i skritt? Har provat mig fram lite, men har inte fått in snitsen.

Bo Jenås svar:

Hej!
  
Du får börja med att träna hästen i övergångar mellan trav och galopp, det är enklare. Se till att det fungerar och att hästen bjuder hela vägen ner i traven, så att det inte blir en abrupt övergång. Håll hästen aktiv i galoppen innan du gör övergången.
  
När du sedan ska gå från galopp till skritt ska du tänka att hästen nästan ska göra halt, men precis när den är på väg att stanna "ångrar" du dig och tar i stället ner den i skritt. Viktigt även här är att hästen inte tappar sin aktivitet med bakbenen.
  
För att underlätta övergången och för att undvika att hästen flänger iväg (eller lägger in travsteg) kan du tänka lite undan innerskänkeln i övergången. Det är viktigt att du tänker på din egen position, att du själv behåller balansen och hjälper hästen att lägga sin vikt på bakbenen. Du får inte falla framåt med överlivet i övergången, utan sitt kvar i samma position hela tiden.
  
Det här kan vara svårt för hästen att lära sig och det kan ta tid. Ett tips är att träna det i ett ridhus eller på en ridbana, rid rakt fram mot väggen och sakta av innan du kommer ut på spåret. Ett annat tips, för att du som ryttare ska få en bättre inverkan i övergångarna, är att träna detta utan stigbyglar.
  
Lycka till!
/Bo JenåOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar
Studier kring uringvägsinflammation på häst
Hanna Borg svarar
Häst som stannar ut sig på tävling – men hoppar allt på träning
Helena Persson svarar
Häst som inte går fram för skänkeln
Emelie Brolin svarar
Häst sparkad på betet – vem är ansvarig?
Eva Johansson svarar
Hindren kommer tätare i högre klasser
Helena Persson svarar
Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar
Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar