Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hur får vi rundare galopp?


Publicerat: 2013-09-16
Hej!
  
Jag har egentligen två frågor/problem som jag behöver hjälp med. Hästen jag har är sex år gammal och ligger på utbildningsnivå LA. Första problemet vi har är att hon lätt blir för kort i sin galopp. Hon sätter ner sina framben för fort, främst i samlande rörelser och när hon blir spänd - som på tävling. Hur ska jag jobba henne för att få henne att ta större och rundare galoppsprång, utan att öka tempot?
  
Det andra problemet vi har är att vi har påbörjat slutor och öppnor, varav hon då tappar bjudningen. I galoppen fungerar det bättre, men då blir hon som sagt spänd och kort i sin galopp. Öppna i trav fungerar bra, men när jag ska göra sluta så blir hon seg och kort i traven. Det går bättre om jag har ett spö i handen, men jag vill att hon ska ha framåtbjudning för mina skänklar.
Några tips på hur hon ska få framåtbjudning i travslutorna? Mycket tacksam för svar!
  
Med vänlig hälsning
Alexandra

Bo Jenås svar:

Hej!
  
Med hjälp av tempoväxlingar inom galoppen får du hästen rundare i sprången. Du ska kunna växla upp och närma dig de förlängda stegen och sedan komma tillbaka till en mellangalopp. Det här är ett jätteviktigt arbete som du kan göra mycket av. Med hjälp av ett större register i galoppen får hästen också en bättre spänst.
Var på en stor volt, tänk samla upp och flytta lite undan innerskänkeln så att du nästan får hästen till en öppna. Se dock till att hästen förstår vad du menar och att bakbenen stannar under den, så att den inte sladdar ut med dem och du tappar ytterbogen. Genom att arbeta hästen på det här sättet i galoppen, men en liten böjning i balans, får du den mjuk och smidig.
  
I travslutorna kan du med fördel gå över till skänkelvikning när hästen tappar bjudningen, rid skänkelvikning ett par steg och gå sedan in i slutan igen. Det kan också hjälpa att rida en motställd skänkelvikning, alltså med hästen ställd i rörelseriktningen fast rak i kroppen. När det går bra kan du försöka dig på sluta igen.
  
För att hästen ska förstå det här gäller det att den är tillfreds i arbetet. Den ska bjuda med sina bakben och vara aktiv där. Det är viktigt att den lär sig att bjuda framåt, du kan rida öppna eller sluta och gå över till att rida rakt fram i lättridning – så att hästen kommer ur eventuella spänningar innan du går in i skolorna igen.
  
Lycka till!
/Bo 
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar