Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hur får hästen en rundare och finare galopp?

Hej!

Vi har köpt en valack som är en fullblodskorning på fem år. Han går bra i form i skritten och traven, men har en dålig galopp som är väldigt orytmisk. Det blir oftast "trav-galopp". Hur ska vi göra för att han ska få en rundare och finare galopp?

Bo Jenås svar:

Hej!
 
Det låter som att din häst inte riktigt är stark nog för galoppen och det jag rekommenderar då är mycket övergångar mellan trav och galopp. Jag brukar säga att galoppen inte blir bättre än den galopp du fattar. En bra fattning ger alltså oftast en bra galopp.
 
När hästen tappar balans och blir orytmisk, bryt då hellre av, lägg en volt och börja om från början med en ny fattning när du fått ordning på balansen. Ha tålamod och tänk att din häst först måste få stärka sig innan den kan klara av att galoppera så långsamt som du eftersträvar.
När du galopperar, låt inte hästen "komma upp i hastighet" för mycket. Galoppera hellre väldigt korta sträckor i ett kontrollerat tempo. Låt inte heller din häst gå på för små volter i galopp, det blir för jobbigt och obalanser at för den - och kommer därmed att slita på kroppen. Som sagt, gör många fattningar och galoppera korta bitar!
 
En övning du kan göra är att först trava över kavalettibommar, sedan fatta galopp och galoppera en kort sträcka, för att sedan bryta av till trav igen och trava över kavaletti. På så sätt återställer du hästens balans och bjudning efter galoppen i en annan gångart där den har lättare för sig. Ju mer du växlar gångarter desto mer omväxlande och allsidig blir träningen för din häst!
 
Lycka till!

Med vänlig hälsning
Bo JenåOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar
Studier kring uringvägsinflammation på häst
Hanna Borg svarar
Häst som stannar ut sig på tävling – men hoppar allt på träning
Helena Persson svarar
Häst som inte går fram för skänkeln
Emelie Brolin svarar
Häst sparkad på betet – vem är ansvarig?
Eva Johansson svarar
Hindren kommer tätare i högre klasser
Helena Persson svarar
Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar
Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar