Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hur får jag mjukare hand och arm?

Hej, Jag har problem med min handställning, både när jag rider dressyr och när jag hoppar. Min häst är ganska spänd och kräver ganska mycket lösgörande arbete innan vi kan komma till ridning så att säga. Under det förberedande arbetet händer det ofta att han blir trippig, kort steg, huvudet högt och sänkt rygg. I det läget sitter jag, idiotiskt nog, med i princip raka armar, händerna på varsin sida om manken o jag antar att jag undermedvetet försöker få ner huvudet på något sätt. När han väl slappnar av har jag någorlunda korrekt handställning, är åtminstone mer elastisk i arm- o handlederna. Vad gör jag för att få bort den här hårda, raka och statiska hand- och armställningen? Finns det några bra övningar?

Bo Jenås svar:

Hej!
Förmodligen så är det inte bara bara dina armar och händer som är stela utan även axlarna. Börja redan under framskrittningen med att röra på arm och skuldror, för att lösa upp spänningar. Lyft en axel i taget och "rulla" fram och tillbaka.
Be gärna någon om hjälp att longera dig utan tyglar i en behaglig sadel på en säker häst. Hästen kan vara lätt inspänd eller ha en halsförlängare t ex. Ta ett kort ridspö (utan någon ögla som ska läggas runt handleden) och placera det ovanpå dina pekfingrar och lägg tummarna ovanpå så det ligger på plats. Träna på att röra på fingrarna och handleden utan att spöet "välter", det ska hela tiden hållas vågrätt. Jag brukar säga till mina elever att det ska vara som att hålla en bricka med glas som är fyllda med något gott som inte får tippa ut.
Sedan kan du gå över till att rida på samma sätt, gärna på en enklare häst än den som du vanligtvis blir så spänd i handen på, och arbeta på samma sätt med spöet horisontellt. Många hästar blir faktiskt mer lugna och avspända när ryttarens hand blir lugn. När du sedan rider din vanliga häst igen så ge det lite tid, hästen är van vid att ridas på ett visst sätt. Det kan också vara värt att mjuka upp hästen på lina innan du sitter upp.
Ett annat sätt att öva upp de små hjälperna är att be en kompis hålla i ett bett med tyglar fastsatta som du kan träna på att ta små mjuka tygeltag. Be kompisen komma med respons - för hårt, för yvigt och så vidare.
Lycka till!
Bo Jenå

OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar