Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hur får jag en bättre och mer aktiv skritt?

Hej,

Jag undrar hur man gör för att bättra på hästens skritt, så att den skrittar med övertramp och aktivt tar sig framåt och rör på huvudet upp och ner, i stället för att bara masa sig fram med myrsteg?

Mvh,
Frida


Bo Jenås svar:

Hej Frida!

Jag tycker att du ska lämna ridhuset eller ridbanan nu när vädret börjar tillåta det. Skritta ute i naturen och lämna, där det är tillåtet, stigarna (bara underlaget är sådant att hästen inte skadar sig).
Låt hästen ta för sig över lite stock och sten så att den tvingas titta var den sätter fötterna. Detta ska ske under bjudning, och om det behövs, drivning framåt.

Det är inget jobb för hästen att skritta i ridhus och dessutom kan de uppfatta det som lite tråkigt. Därför tränas skritt bäst ute i skogen, gärna på varierande vägar med lite uppförs- och nerförsbackar.

Flytta gärna hästen undan för skänkeln några steg om den blir loj. Då blir den lydigare, kvickare i benen och mer uppmärksam. Du kan även rida kvicka övergångar skritt-trav-skritt när den blir lite seg, och se till att hästen skrittar aktivt i skrittsekvenserna. Behövs det får du väcka hästen med en ordentlig framåtdrivning när den inte skrittar på framåt.

Lycka till!

Vänliga hälsningar,
Bo JenåOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar
Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar