Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hur får jag fyraåringen att bjuda framåt?

Hej
Min häst är 4 år, vi tränar för B-tränare sedan någon månad tillbaka. Jag har tagit hjälp med inridning och tillridning och påbörjar nu själv träning. Vi är ett hobbyekipage men med ambitioner att få fram en ridbar och trevlig allround häst. Har ett litet bekymmer och det är att jag upplever att han kryper bakom hand och blir väldigt seg inomhus, han har svårt att hålla galoppen, fattningarna är oftast bra men han kan inte riktigt bibehålla utan börjar bromsa/bryta av. Tips för att förbättra bjudning o galopp samt kontakt med hand?
Tack på förhand.

Bo Jenås svar:

Hej
För att få till bjudningen så är det bra att göra saker som hästen tycker är kul Det kan t ex vara att rida ut och galoppera på friskt framåt. Låt hästen få energi så kommer också arbetsviljan.
Först därefter kan du gå in på banan, tänk på att en så ung häst inte ska gå på ridbanan två dagar i rad. Utnyttja gärna de platser där hästen tycker att det är kul att gå, då får du mycket gratis i framåtbjudningen.

Ibland kan man också behöva tillåta en mer öppen form, den unga hästen kan lätt missförstå kraven på en perfekt form och istället bli för kort. Vänta med att arbeta med formen tills energin finns på plats.
Lycka till!
Bo Jenå

OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar
Frustrerad och ledsen i ridningen på grund av stress
Nina Bengtsson svarar
Varierad träning bäst för häst med "svaga" bakknän
Nina Bengtsson svarar
Vad gäller kring återköpsklausul efter åtta år?
Eva Johansson svarar
Häst som drar inåt i volten
Nina Bengtsson svarar
Häst som svettas dygnet runt
Eva Andersson Sharon svarar
Travhoppning bra för taggad häst
Victoria Almgren svarar
Häst som slår ihop framtänderna vid ridning
Eva Andersson Sharon svarar
Utmana galoppen ett måste inför utomhussäsongen
Victoria Almgren svarar
Ponny stegrade vid köpet – nu vill köparen reklamera
Eva Johansson svarar