Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hur får jag min häst motiverad till arbete inne på ridbanan?

Hej!

Jag har en häst som är pigg och alert i skogen, lyssnar fint för sits och skänkel och går framåt i alla lägen. Men så fort vi rider på utebanan eller i ridhuset så tappar han all energi och går inte fram, du får verkligen ta i tråkigt mycket. Underlaget i både ridhuset och på banan är bra, inte för hårt eller mjukt.
  
Jag har en längre tid bara ridit i skogen och har jobbat honom på stigar och ängar. Jag har prövat att rida fram i skogen och sen gå in på banan, men inget verkar fungera. Har du några tips på vad jag kan göra för att få min häst mer positiv till arbete på banan?


Bo Jenås svar:

Hej,
  
Det är helt rätt som du gör med att variera både ridning och underlag. Gå in och rid på banan en liten stund och gå sedan ut igen och rid i skogen. Efter ett tag kan du förlänga stunden inne på banan och minska den ute i naturen. Gör kul saker inne på banan – rid kavaletti, hoppa något litet hinder och stå mycket i lätt sits. Hästen ska vara aktiv och full av energi på banan, så att den förknippar den med jobb och aktivitet.
  
När du känner att energin börjar ta slut, ta en sväng utanför banan igen så att det går i intervaller – med lite längre tid utanför banan i början för att sedan minska den tiden. Dessutom måste hästen respektera skänkeln och vara framför den.
  
Var noga med att berömma den när den bjuder framåt, du måste se till att inte driva i fel läge. Känn att hästen svarar för skänkeln framåt, alltid, framför allt inne på banan. Gör även många tempoväxlingar för att hela tiden aktivera den och hålla den uppmärksam och intresserad.

Lycka till!

Hälsningar,
BoOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar
Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar