Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hur får jag min häst motiverad till arbete inne på ridbanan?

Hej!

Jag har en häst som är pigg och alert i skogen, lyssnar fint för sits och skänkel och går framåt i alla lägen. Men så fort vi rider på utebanan eller i ridhuset så tappar han all energi och går inte fram, du får verkligen ta i tråkigt mycket. Underlaget i både ridhuset och på banan är bra, inte för hårt eller mjukt.
  
Jag har en längre tid bara ridit i skogen och har jobbat honom på stigar och ängar. Jag har prövat att rida fram i skogen och sen gå in på banan, men inget verkar fungera. Har du några tips på vad jag kan göra för att få min häst mer positiv till arbete på banan?


Bo Jenås svar:

Hej,
  
Det är helt rätt som du gör med att variera både ridning och underlag. Gå in och rid på banan en liten stund och gå sedan ut igen och rid i skogen. Efter ett tag kan du förlänga stunden inne på banan och minska den ute i naturen. Gör kul saker inne på banan – rid kavaletti, hoppa något litet hinder och stå mycket i lätt sits. Hästen ska vara aktiv och full av energi på banan, så att den förknippar den med jobb och aktivitet.
  
När du känner att energin börjar ta slut, ta en sväng utanför banan igen så att det går i intervaller – med lite längre tid utanför banan i början för att sedan minska den tiden. Dessutom måste hästen respektera skänkeln och vara framför den.
  
Var noga med att berömma den när den bjuder framåt, du måste se till att inte driva i fel läge. Känn att hästen svarar för skänkeln framåt, alltid, framför allt inne på banan. Gör även många tempoväxlingar för att hela tiden aktivera den och hålla den uppmärksam och intresserad.

Lycka till!

Hälsningar,
BoOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst som stannar ut sig på tävling – men hoppar allt på träning
Helena Persson svarar
Häst som inte går fram för skänkeln
Emelie Brolin svarar
Häst sparkad på betet – vem är ansvarig?
Eva Johansson svarar
Hindren kommer tätare i högre klasser
Helena Persson svarar
Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar
Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar
Frustrerad och ledsen i ridningen på grund av stress
Nina Bengtsson svarar
Varierad träning bäst för häst med "svaga" bakknän
Nina Bengtsson svarar
Vad gäller kring återköpsklausul efter åtta år?
Eva Johansson svarar
Häst som drar inåt i volten
Nina Bengtsson svarar