Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hur får jag hästen att sluta kicka mot skänken i fattningar?

Hej,
 
Jag har en unghäst på 4,5 år som just nu är lite krånglig. När man ska fatta galopp, i detta fallet vänster galopp, lägger jag till galoppskänkeln - men han skjuter ut rumpan åt vänster och sparkar med bakbenet utåt, åt sidan. Han gör inte alltid så. Inte i ridhus, men alltid när man rider ute. Han kan ibland få riktigt fina fattningar, men ibland slår han bara ifrån. 
Han är inte så stark än, hästen har tappat lite muskler sedan jag köpte honom, i augusti 2010. Med tanke på att man måste hitta alla knappar och att det inte gått att rida speciellt bra heller i detta väder.
 
Han är även en sådan häst som helt plötsligt kan slå på en tvärnit och bara backa tills han tycker att det är okej. Man kan absolut inte få fram honom, han fortsätter bara att backa. Oftast ner i diken... 
Jag skulle uppskatta övningar för att stärka honom och övervinna hans starka psyke. Han är trots allt inte så liten, 180 centimeter i mankhöjd...

Bo Jenås svar:

Hej,
 
Jag tycker att du ska ringa upp den tidigare ägaren och fråga exakt hur hon eller han gjorde vid galoppfattning. Så att du inte gör fattningarna för olikt hur hästen har lärt sig. Det kan vara bara en liten skillnad som gör att hästen känner igen sig och blir tillfreds, och vice versa. Ibland kan galoppfattningar vara något väldigt personligt, inte alla hästar gör dem enligt handboken.
 
Något annat vissa hästar kan reagera på är sporren. Om den används för mycket i fattningen, eller används vid fel läge, kan det bli protest. När en häst slår mot skänken handlar det ofta om för mycket sporre. Prova att rida utan sporrar ett tag, hästen ska lyda grundhjälperna utan denna förstärkning.
 
När du övar - gör fattningarna på ställen där du vet att hästen klarar dem bäst, och gör många repetitioner. Fundera också igenom hur du själv sitter och agerar när hästen fattar som bäst. Det gäller att du inte överdriver hjälpen och tar i hårdare eller yvigare, då kan hästen bli irriterad.
 
När det gäller dina problem i stort tror jag att det handlar om att du behöver stimulera hästens hjärna, så att den verkligen tycker att det är kul. Rid gärna på omväxlande platser och gärna över kavaletti - det stimulerar hästens framåtbjudning. Din häst måste även få en normal respekt för skänken, så att den stannar kvar framför skänken och inte börjar att backa. Var noggrann med konsekvensen, begär att den tar hjälpen - varje gång. Annars blir det problem så fort det kommer något i vägen, till exempel en postlåda, som hästen blir lite rädd för.
 
Lycka till!
 
Vänliga hälsningar,
Bo Jenå

OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar