Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hur får man häst utan "gnista" mer energisk?


Publicerat: 2006-10-03
Hej!

Jag var och tittade på en häst som jag eventuellt är intresserad av att köpa. Saken var den att han hade lite dålig energi. Han var inte seg och trög på något sätt, men energin fanns inte riktigt där. Inte heller "gnistan", om du förstår vad jag menar. Han verkade inte riktigt "där".

I övrigt var han en fantastiskt trevlig häst. Han var och tävlade dagen innan, kan det vara därför? Eller kan det vara för att han står ensam sedan någon månad tillbaka?

Vad kan man göra för att förbättra energin hos en häst? Mycket uteritter? Energiberikat foder? Jag kanske bör tala om att det är en dressyrhäst utbildad och tävlad LA som jag talar om.

Tacksam för svar!
MVH Anne-Linn


Bo Jenås svar:

Hej Anne-Linn!

Eftersom hästen hade varit och tävlat dagen innan du provred tycker jag absolut att du ska prova den igen, när den har gjort ett mer normalt jobb föregående dag. Efter resor och tävlingsstress kan hästar ibland känna sig matta.

Om du även nästa gång känner att hästen är svår att få igång kan du testa om omväxlande arbete, inomhus och utomhus, kan få den att tända till lite. Fungerar inte detta, utan du även fortsättningsvis behöver använda mycket drivning för att få hästen att arbeta i ett normalt tempo, kan det vara så att den är lite loj i sin personlighet. Då kanske den inte har den gnista som krävs för att bli en framgångsrik tävlingshäst.

Det här kan självklart också vara en fråga om utbildningsståndpunkt, styrka och kondition. Om hästen inte är på topp rent fysiskt kan man göra mycket med foder och rätt arbete. Att hästen är loj kan alltså både bero på personlighet och på yttre/inre omständigheter.

Är det så att hästen har en lite seg personlighet, men du ändå vill satsa på den, kan du försöka med att rida på omväxlande platser, göra mycket tempoväxlingar och göra saker som den tycker är lite extra kul. Till exempel kan du ut och galoppera eller hoppa med den emellanåt, ibland kan sådant väcka hästen och ge den mer motivation och motor.
Du kan även prova att ge ett foder med mycket energi. Många hästar blir till exempel piggare av havre.

Lycka till!

Vänliga hälsningar,
Bo JenåOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar