Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hur får man till en riktig halvhalt?

Hej!
Jag har en fråga om halvhalter, alla tränare som jag ridit för förklarar dem på olika sätt och jag blir inte riktigt klok på det. Hur ska man göra för att få en lyckad halvhalt? Jag har haft svårt att få hästarna jag rider att lyssna när jag ska samla upp dem och det blir istället mer som en "halvavsaktning".

Tack på förhand!Bo Jenås svar:

Hej!

Jag tror att det du beskriver är vanligt, halvhalt är ett ord som används väldigt ofta, men som inte alltid förklaras så ingående. Rent definitionsmässigt är en halvhalt en form av samling som sker under kort varaktighet under rörelse framåt. Syftet är att återställa hästens balans, det ska ske under bibehållen bjudning och hästen ska behålla eller förbättra sin eftergift i halvhalten. Det handlar alltså inte om att den bara ska sakta in farten.

Halvhalter används ofta till att förbereda hästen inför något nytt som ska hända, exempelvis en övergång. Genom att göra halvhalter gör du hästen uppmärksam på hjälperna. Beroende på om och hur hästen svarar kan du behöva göra flera stycken inför exempelvis en halt. Först när du fått en respons kan du göra själva halten.

Exakt hur man tar en halvhalt, hur mycket man ska driva eller förhålla och så vidare, är inte helt lätt att säga eftersom det varierar utifrån häst och vad man vill åstadkomma. En halvhalt på en unghäst och på en Grand Prix-häst kan skilja sig mycket åt, eftersom deras balans ser helt olika ut.
Är hästen väldigt lydig för förhållningar och har lätt för att tappa bjudning får man exempelvis vara försiktig med handen i halvhalterna.

Att lära sig göra korrekta halvhalter handlar mycket om att hitta den rätta känslan, och känslan är något man övar upp tillsammans med hästen. Det är som med galoppombyten, det bästa är om man först kan lära sig på en riktigt välutbildad häst, då är det lättare att veta hur man ska göra på den lite mindre skolade hästen sedan.
Be gärna din instruktör om att få sitta upp på en sådan häst och prova! Då får du själv känna hur det känns när hästen, under ett par steg, aktiverar sina bakben lite extra och därefter fortsätter framåt med bibehållen bjudning. Hästen behöver egentligen aldrig ändra tempot under halvhalten, den ska ta i lite extra men behålla sin form och rakriktning.

En "hemlighet" bakom lyckade halvhalter är att hästen verkligen bjuder framåt i den gångart du rider i. I själva halvhalten rätar du upp dig, ber om lite extra aktivitet med hjälp av ben och säte, och fångar upp den extra energin med en väldigt kortvarig förhållning. Det handlar bara om sekunder och det är helt fel att bara förhålla!
En halvhalt är ett samarbete mellan framåtdrivande och förhållande hjälper som man som ryttare tränar upp efter hand. Rätt utförd leder halvhalten till att hästen förbättrar sin balans och eftergivenhet.

I längden är det de små nyanserna som gör halvhalterna riktigt bra. Titta till exempel på Tinne Vilhelmson när hon rider, där är halvhalterna så små att de nästan inte syns!
Det är viktigt att ryttaren inte spänner sig i axlar, armar eller händer, det märker hästen direkt. En bra övning från marken är att hålla i ett bett med händerna och låta en kompis hålla i tyglarna. Låt honom eller henne ta små förhållningar så märker du hur tydligt minsta rörelse i bettet känns för hästen.

Om du har svårt att få hästen att lyssna på halvhalterna på rakt spår kan det vara bra att öva dem på volten, då brukar det vara lite lättare att komma åt bakbenen. Du kan även rida med bogen lite innanför när du tränar på halvhalterna (som början till en öppna).
Minsta svar från hästen, det vill säga att den lyssnar och väntar på dina signaler, betyder att du är på rätt väg. Får du inget svar från hästen betyder det att den inte har förstått dina signaler. Det handlar som vanligt om att vara konsekvent och tydlig.

Lycka till!

Vänliga hälsningar,
Bo Jenå
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.